Дроздстой - красив ум

Най-младият ни професор свири на пиано Моцарт и Чайковски

Дроздстой - красив ум | StandartNews.com

"Красив ум". Така студентите от Медицинския университет в Пловдив наричат своя преподавател Дроздстой Стоянов, който преди броени дни стана най-младият професор в историята на родното здравеопазване.

 

Докторът по психиатрия е само на 33 години, но с лекота защитава новата си титла пред седемчленно международно жури от светила в науката от Имперски колеж Лондон, Колеж Сейнт Кейтрин, Оксфорд, Университет на Киети Пескара и Лисабонския университет. От 2011 година ученият е доцент в Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицинския факултет в Пловдив. Води лекции в Нов български университет, в ПУ "Паисий Хилeндарски", в Софийския университет и в Музикалната академия, където чете психология на романтизма. Съвместява научната си кариера с работата като клиничен психиатър и терапевт.

 

По време на научните форуми по цял свят, в които участва, демонстрира енциклопедични познания. Сред студентите си обаче е непринуден, емоционален и често ги впечатлявал, като им разказвал вицове по време на лекциите. До себе си проф. Стоянов има прекрасна съпруга, която също е лекар. Тя е кардиолог и имам голям късмет с нея, защото не всяка съпруга би приела мъжът й да отсъства по няколко дни и вечно да е зает с работата си, споделя психиатърът. Жена му обаче била изключително толерантен и спокоен човек, която много го подкрепяла. В момента двамата правят планове за дете.

 

Извън университета и лекарския си кабинет гениалният доктор има една страст и тя е музиката. От съвсем малък свири на пиано и обожава класическата музика. Изпълнява Моцарт, Чайковски, Берлиоз. Винаги има със себе си диск с класическа музика, жанра, който го е превърнал в меломан. Продължава да свири, когато обаче има възможност да намери добре акордирано пиано, защото днес това по думите му се срещало рядко. Винаги имало такова в апартамента на майка му, но за съжаление вече все по рядко се случвало да стигне до там. Професорът обича още да рисува, имал слабост и към историята. Не му оставало много време за други занимания извън професията му, но признава, че поне винаги може да слуша музика и го прави с удоволствие.

 


Проф. Стоянов е почетен научен сътрудник в Университета в Питсбърг, САЩ, член-кореспондент на Кралския колеж на психиатрите в Лондон, вицепрезидент на European Association for Person Centered Healthcare. Списъкът е дълъг и едва ли ще приключи дотук, тъй като професорът вече замисля нов труд, с който в скоро време може да се окичи и с титлата най-младия академик. Признава, че пътя дотук е изминал с лекотата на тийнейджър. Още нося детето в себе си, защото детството не е въпрос на години, а състояние на духа, което е за цял живот, казва проф. Стоянов. В действителност той не е имал детството на своите връстници, но пък не смята, че това го е ощетило, тъй като го е обогатило в друга посока. Обявен е за дете чудо още когато бил съвсем малък. На 4 годинки Дроздстой говори с патос и използва в изказа си научни термини. Едва петгодишен започва да учи едновременно английски и френски при частни учители. Родителите му, известните български психиатри Дрозда Писева и Стоян Стоянов, на които е кръстен, го включват в експериментална програма, която също дава резултат и още в предучилищна възраст малкият гений чете и лише на латински и прехвърля томовете на Юлий Цезар в оригинал. На 15 години Дроздстой завършва средно образование едновременно в три училища - руския дипломатически лицей, английската гимназия "Томас Джеферсън" и средно общообразователно училище в София, където е роден. Тогава дава първите си интервюта, от които личи, че е потопен в света на знанията. На 16 години става студент в столичната Медицинска академия. Завършва с пълно отличие след пет години и веднага започва специализация по психиатрия и научна кариера, като на 26 защитава първата си дисертация. В академичните среди Дроздстой е известен освен със запомнящото се и странно име най-вече с академичния си апломб и наситен с терминология изказ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай