Дъновисти посрещнаха Космическата Нова година. Значение на числото 19

Празнична Паневритмия на поляната край езерото Бъбрека

Дъновисти посрещнаха Космическата Нова година. Значение на числото 19 | StandartNews.com

На 19-и Август започва Космическата Нова година, наречена още Божествена Нова година, според духовния учител Петър Дънов – Беинса Дуно.

На своите последователи Учителят е посочил, че Физическата Нова година започва на 1-ви януари, Духовната Нова година – на 22-ри март, а Божествената – на 19-ти август. На този ден Слънцето изпраща към Земята най-мощния поток от духовна енергия.

Защо Учителя дава точно датата 19 август?

По стар стил на тази дата е големият празник Преображение Господне, когато Христос извежда своите ученици Петър, Яков и Йоан на планината Тавор в Галилея и им се явява в своята божествена същност. Според Петър Дънов числото 19 означава следното: 1 е Бог, а 9 – това сте вие. Като съберете 1 и 9, получавате числото 10 – това е мярката, от която трябва да се ръководите.Тази година мярката ви трябва да бъде Божествена. Всички други мерки трябва да бъдат съобразно тази мярка.Изправни трябва да бъдете и в думите, и в мислите, и в делата, и в постъпките; във вярване, в ядене, в пиене, в обличане – във всичко трябва да бъдете изправни! Не да ви бъде тягост това, но по естествен начин.

Числото 19 е благоприятно за българите.То работи за тях. Те не знаят това. Числото 19 означава заключение на една Божествена епоха. Единицата е Божествено начало, а деветорката – най-умната дъщеря или най-умният син на Бога.

За първи път Учителят завел свои ученици на духовен лагер край 7-те Рилски езера през лятото на 1929 г. Избрано е именно това място, защото е едно от най-силните енергийни центрове на Земята, а 7-те езера съответстват на 7-те чакри на човешкото тяло.

През 1934 г. Беинса Дуно започва да разработва Паневритмията.Всяка година на 19-ти август последователи на учението на Бялото братство играят танца Паневритмия на поляната до езерото Бъбрека. Смята се, че край Бъбрека на 19-ти август енергията е най-силна.Последователите на Бялото братство знаят от своя Учител, че на този ден се случва събор на Слънцето с представители от всички планети.Учителят Беинса Дуно е дал заръка: „За 19 август – съборния ден, ще се приготвите като за Великден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си дрехи – бяло палто и бяла шапка”.

Празничната Паневритмия е особено вълнуваща. В наши дни на поляната край Бъбрека се събират повече от 2000 последователи на учението и желаещи да танцуват лековития духовен танц.

Думата “паневритмия” ознавача “божествен ритъм”, а тези, които са решили да танцуват в този ритъм, са облагодетелствани с хармония между ум, дух и тяло.Играещите редовно Паневритмия постигат подобрение във физическото състояние, спокойни мисли и чувства, по-добра концентрация, по-добра памет.

Танцът се състои от 3 части: “Паневритмия” от 28 упражнения, “Слънчеви лъчи” и “Пентаграм”. Препоръчително е да се играе с бели дрехи, тъй като белият цвят е символ на най-чистата светлина, която излиза от Духа и не може да бъде обзета от тъмнина. Облечеш ли бели дрехи, предизвикваш себе си за чисти мисли, чисто слово, чисти дела.

В деня на Божествената Нова година на поляната след Паневритмия се прави и братски обяд, на който всеки слага каквото е донесъл. На трапезата е най-добре да има само храна, дарена от земята – зеленчуци, плодове, ядки, зърнени, семена.

Учението на Всемирното Бяло братство не се изчерпва само с беседите на Беинса Дуно или Паневритмията.То не се разпространява само по книгите или съборите на Рила. Всемирното Бяло братство не е физическа организация – то е отвъд това, което можем да назовем или почувстваме, защото е в основата на Вселената – то е създало Космоса, звездите, планетите, Земята и Природата, заедно с човека.

Всяка година на 19-ти август ние – душите, пратени на Земята – получаваме дар – нов заряд за израстване и проявление.Имаме свободния избор да пренебрегнем или да приемем този дар с отворени сърца, казват последователите на Петър Дънов.

/Lupa.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай