Диетолог ни шокира с информация за най-вредните зърнени храни

Тези храни са богати на прости въглехидрати и голямо количество нишесте

Диетолог ни шокира с информация за най-вредните зърнени храни | StandartNews.com

Грисът, белият ориз и пакетираните "хлебни" закуски са посочени като най-вредните зърнени храни, които слагаме на трапезата си, разкри диетологът Маргарита Каральова пред тв канала "Москва 24".

Като най-вредния продукт сред тях лекарят посочи гриса. Не само защото е много високовъглехидратна храна, но и защото има високо съдържание на глутен, тъй като се прави от пшеница. "Глутенът е лепило, което "циментира" микровилите на тънките черва, изключвайки ги от храносмилателната и асимилиращата им функция. Следователно с такива продукти не трябва да се злоупотребява", съветва Каральова.

По думите й много родители правят грешка, като хранят малките деца именно с грис. "Освен усещането за ситост, той не носи никаква полза за тялото ни. Тоест хранителната стойност е много ниска", посочва диетологът.

Тя не препоръчва консумацията и на бял ориз, тъй като след излющването му, той губи полезната си обвивка. "Полезността на зърнените култури е в обвивката, която е пълна с витамини, минерали и фибри. Всички зърнени култури, които са подложени на допълнителна обработка и са превърнати в рафиниран продукт, който не се среща в природата, са вредни за тялото ни", отбелязва експертът.

Тези храни са богати на прости въглехидрати и голямо количество нишесте. Те имат висок гликемичен индекс, който нарушава инсулиновия апарат на панкреаса и води до наднормено тегло.

Освен това специалистът не препоръчва да се ядат популярните зърнени закуски в картонени кутии, тъй като съдържат много захар. "Те се правят от зърнени култури, които също са максимално обработени. В тях остава само нишестената част от зърното и се добавят хранителни оцветители, подобрители на вкуса или мляко на прах. Те не само имат ниска хранителна стойност, но също са най-вредни поради голямото количество захар в състава им", предупреждава Каральова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай