Ден на целувката. 13 неща, които не знаем

6 юни е световният ден на целувката

Ден на целувката. 13 неща, които не знаем | StandartNews.com

6 юни е световният ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г.

Британците забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват. А удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита.

Как възниква целувката? Общото мнение е, че тя се е родила в прастари време и символизира връзката между майка и дете. Съществува легенда, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино.

Какво не знаем за целувката? 13 любопитни факта

1. Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.

2. Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута.

3. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута.

4. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута.

5 Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса.

6. Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.

7. Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.

8. Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силният пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.

9. Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.

10. Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит.

11. Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.

12. Чрез целувката обаче може да се предават и болести - херпес, хепатит А и В и др.

13. И днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява "на мъжа с мустаци да целува човешко същество". В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай