Дарове за Великден със "Стандарт"

Дарове за Великден със "Стандарт" | StandartNews.com

Изненадите на любимия вестник за празника

Великден е празник на прераждането, вярата, събуждането за нов живот. На този ден светът е по-красив, по-шарен с всички тези боядисани яйца, семейната радост в дома, огъня от свещичките, с които обикаляме тържествено храма и който продължава да грее в сърцата. Великден ни връща към самите нас, към детството и ни прави по-добри. Кара ни да погледнем човека в нас и този до нас. Това е един велик ден, в който отново се радваме на малките неща, като това да успеем в "сблъсъка" с яйцата или да хапнем топла курабийка или домашно приготвен козунак.

По традиция "Стандарт" и тази година е подготвил изненади за своите читатели в дните преди големия празник. Нашата "страстна" седмица започва на шести април, когато между страниците на вестника ще намерите една чудесна картичка с детска картинка. Нека тя да е вашият скромен благотворителен жест.

В следващите броеве ви очакват талони, с които може да са пазарува с отстъпка, едно изключително полезно списание, което направихме съвместно с Агенцията по храните, книжка с невероятни рецепти за козунаци, замесени с бира! В петъчния ни великденски брой сме подготвили любопитни четива, свързани с празника. В съботния брой пък нашият дар за вас е цветна репродукция на икона с възкресението на Христос.

Скъпи читателю, Великден идва в нашия общ дом!

Страстна седмица в БГ манастирите

"Стандарт" ще ви разкаже за последната седмица от живота на Исус с разходка по наши манастири. Репортажът за всяка от избраните свети обители ще бъде посветен на конкретен ден от Страстната седмица.

"Христос Пантократор" е шедьовър от XV век

Иконата вероятно е дело на великия Ангелос Зограф

Иконата на "Христос Пантократор", която тази година "Стандарт" подарява на читателите си за Възкресение, е дело на неизвестен цариградски зограф от втората четвърт на XV век. Днес тя се съхранява в Третяковската галерия в Москва.
Иконата е изработена върху кипарисово дърво и е истински шедьовър на късновизантийското изкуство. Според експертите тя е била част от иконостаса на един от константинополските храмове. Стилът на надписите и на самия лик на Христос са близки до маниера на Ангелос - зограф. Той е работил в тази епоха на остров Крит и е един от най-ярките представители на т.нар. Палеологов Рененсанс. В нея обаче липсват италиански влияния, които са присъщи на критската школа (Крит тогава е владение на Венецианската република). Иконата се доближава по стил до "Богородица Кардиотиса" от същата епоха от Византийския музей в Атина. Така че най-вероятно е и "Христос Пантократор" да е работа или на ученици на Ангелос, или на самия него преди отиването му на Крит. Но тя категорично е доказателство за продължението на константинополската традиция в творчеството на майстора на Крит.

Добротата е в самите нас

И тазгодишните великденски картички на в. "Стандарт" са украсени с рисунки на деца, доскоро живели в различни домове за лишени от родителски грижи. Сега те обаче се радват на новите си жилища от семеен тип, където всяко едно от тях получава индивидуална, качествена грижа. Моля, дарете средства за хлапетата от все още нереформираните специализирани институции на адресите, посочени във вашата картичка.

7 април

Специално приложение в празничния брой

Прелюбопитни текстове сме подготвили за теб, читателю, в празничния брой на "Стандарт", който ще е на пазара на 7 април, петък. В специалното приложение "Великден" ще прочетете благослова на патриарх Неофит. Ще научите всичко около мистериите в живота на Христос.

Ще те поведем по пътя на Благодатния огън. Ще те запознаем с особеностите на българското черкуване по празника.
Именити българи ще разкрият тайните на великденската трапеза, като дадат своите рецепти за вкусен козунак и крехко агне.

Ще разполагаш и със 101 начина за боядисване на великденските яйца.

Пазарувай с нашия гид

Книжката, която изготвихме с помощта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), ще ви бъде изключително полезна при пазаруването и подготовката за празника. Инспекторите от БАБХ дават ценни съвети как да разпознаем пресните яйца и месо и каква е тайната на Е-тата, написани на етикета. От агенцията гарантират още, че през дните до Великден ще правят масирани проверки по магазини, ресторанти, пазари и цехове за храни, за да можем ние, потребителите, да пазаруваме спокойно качествени и безопасни храни.

Но това не е всичко. В книжката "Великденски гид" ще намерите още много изненади:
* Как Енчев (без Румънеца) боядисва яйца в тигров принт
* Какви козунаци меси звезден дамски квартет
* Как се прави агнешко по кметски и дроб сарма "ала Слабаков"

8 април

Талони с отстъпка

Талони със сериозна отстъпка в магазини и заведения нашите читатели ще намерят в броя на "Стандарт" от 8 април. Защо да не купим нещо за 5 лева вместо за десет? Нали!

9 април

Вдигни градуса с "Бирен Великден"

Тази година изгони скуката от празничната трапеза със "Стандарт". И вдигни градуса с луксозната книжка с рецепти "Бирен Великден". Стига курабии, козунаци и агнешко с ориз! Изненадай фамилията с бирен хляб с чушки, датска супа с пяна и пиян великденски заек! "Стандарт" и "Ариана" ти подаряват най-добрите рецепти с пиво от цял свят. Има и специална изненада - "Пътеводител на заклетия любител на халбата" - за да си в час с всички сортове и бира и да знаеш какво да си поискаш от бармана в Англия, Германия, Белгия, Холандия и Австрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай