ДАНС: НПО-тата работят за чужди служби

ДАНС: НПО-тата работят за чужди служби | StandartNews.com

Чужди специални служби използват неправителствени организации за формиране на влияние и въздействие у нас. Този извод се съдържа в Годишния доклад на ДАНС, който днес следобед бе публикуван на сайта на агенцията.

"Засилва се използването на субекти от неправителствения сектор като част от прилагания комплексен инструментариум за влияние и въздействие", пише на страница 13-та от документа.

"В отделни случаи са налице опити за "изнасяне" на вътрешни проблеми към България и за реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси", посочват още от контраразузнаването. Годишният отчет отделя сериозно внимание на работата на агентите по борбата с корупцията, прането на пари и противодействието на контрабандата. През миналата година в резултат на работата на ДАНС са проведени 62 операции по противодействие на корупцията на лица, заемащи държавни длъжности. Контраразузнаването е отчело кибер атаките срещу държавни институции около провеждането на местните избори през есента на 2015 г. ДАНС е сезирала прокуратурата за случаи на осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация, изразяващи се в разгласяване на държавна тайна и загуба на носител на класифицирана информация. Взети са и необходимите мерки по случаи на нерегламентиран достъп до чуждестранна класифицирана информация. Агентите на контразузнаването са отделили по противодействие на рисковете, свързани с миграцията, международния тероризъм и нарастващия екстремизъм, става ясно от документа, който е в обем от 30 страници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай