Дадоха ВиК - Добрич на прокуратурата

Дадоха ВиК - Добрич на прокуратурата | StandartNews.com

Добрич. В присъствието на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и на Областния управител Недко Марчев, днес бе подписан Споразумителен протокол между Енерго-Про и ВиК, за разсрочие на плащането на дължими суми за консумирана и незаплатена ел. енергия. Страните се споразумяха дължимата сума в размер на 1 546 675.73 лв. да бъде изплатена в срок до 28.02.2014 г. на шест вноски, като първата от тях - 300 000 лв., трябва да се погаси до 30.09.2013 г. Вчера до обяд бе възстановено и ел. захранването на административната сграда на ВиК, което бе прекъснато в сряда от Енерго про.

Пред журналисти министър Десислава Терзиева съобщи, че е подала сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с нарушения при досегашното управление на ВиК-Добрич. Дружеството ще бъде проверявано от агентите за държавна финансова инспекция и Главната инспекция по труда. Главният инспекторат на МС ще влезе през септември във ВиК-Добрич.

„След смяната на предишния управител Радослав Русев при прегледа на документите се установи лошо финансово-икономическо и производствено-техническо състояние на ВиК- Добрич. През първото тримесечие разходите и приходите са некоректно отразени," обясни Терзиева.

Всички задължения на водното дружество са нараснали до 28,7 млн. лв., включително обслужването на кредити. В отчета към 31.12.12 били отразени с два милиона по-малко задължения. Дружеството отчита 86% загуби на вода, които са значително по-високи от средните за отрасъла 56%. Не са предприемани никакви енергоефективни мерки. Сметката за ток на дружеството за месец възлиза на 834 хил.лв. "Не е извършена подготовка за излизане на ВиК Добрич на либерализирания енергиен пазар считано от 1.08.2013", добави министър Терзиева.

Не са били изплатени задължения към Енерго про от 1 659 802 лв. По-рано през август, новият управител Юлиян Иванов е сключил споразумителен протокол за сумите за електричество, но след това Енегро про е предявило допълнителни 738 хиляди лева. За 15-те дни след встъпването си в длъжност Иванов е събрал и изплатил 1 003 000 лв. за ток. В началото на септември той ще представи и оздравителната си програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай