Чудотворна Св. Богородица пристигна за Бъдни вечер

Чудотворна Св. Богородица пристигна за Бъдни вечер | StandartNews.com

София. Чудотворната икона на Божията Майка "Старица" от Атон пристигна у нас за Бъдни вечер. Светинята беше посрещната на обяд от десетки богомолци пред храма "Св. Александър Невски".

Изразяваме най-сърдечна благодарност, че се изпълни молбата на блажения патриарх Максим, да бъде донесена чудотворната икона от светогорския манастир, за да се стича многохиляден православен народ с надеждата, че Света Богородица ще напътства българите и българското правителство към успехи и духовно възраждане, каза в молитвените си слова митрополит Кирил.

Иконата е съпровождана от петчленна монашеска делегация от манастира "Пантократор" от Света Гора-Атон, водена от отец Епифаний. Вечерта пред нея ще бъде проведено и празничното богослужение. То ще се води от Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква.

На Коледа от 9.30 часа митрополит Кирил ще отслужи и празничната Света Литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала. По това време православната светиня ще бъде изложена за поклонение на богомолците в "Свети Александър Невски". След това иконата ще отпътува за Варна. 

Образът на Божията Майка "Старица" е от манастира Пантократор в Атон. Иконата е сътворила многобройни чудеса. Тя е с уникална мозаечна изработка и огромни размери - около 2 метра височина. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай