Чудо! Обет от времето на чумата пази градче от COVID-19

В баварския град Оберамергау на всеки десет години изпълняват пиеса за последните седмици от живота на Христос

Чудо! Обет от времето на чумата пази градче от COVID-19 | StandartNews.com

В малкия баварски град Оберамергау няма нито един случай на заразен с коронавирус.. Според местния свещеник причината е тържествен обет, даден още през 17-и век, който стриктно се спазва, предаде ДПА, цитирана от БТА.

През 1633 г., в разгара на бубонната чума, жителите на алпийското градче отправят молитви да бъдат пощадени. В замяна те обещават, че на всеки десет години ще изпълняват Страстна пиеса, изобразяваща последните седмици от живота на Исус Христос, разпъването му на кръста и неговото възкресение.

За четири века Страстната пиеса е изпълнявана 41 пъти и отменена или отлагана само три - през 1770 г., когато има обща забрана за религиозни изпълнения, през 1920 г. е отложена за две години поради високия процент на жертвите през Първата световна война и общия хаос в Германия и непосредствено след войната и през 1940 г., когато Втората световна война спира поставянето й.

Страстните пиеси са често срещани през 16-и и 17-и век, но единствената, която все още редовно се изпълнява, е тази в Оберамергау.

За пастор Томас Грьонер не е случайно, че досега градът е пощаден от зараза с новия коронавирус. "Бог помогна на хората тогава. Той ги спаси от чумна епидемия, пощади ги. Сега ситуацията е сходна", казва свещеникът.

Въпреки че в Оберамергау все още няма регистрирани случаи на зараза с коронавируса, 42-рото издание на Страстната пиеса, което трябваше да се играе на 14 май в нов, специално построен за целта театър с капацитет 4400 зрители, беше отложено с две години за 2022 г. - сериозен удар за местната икономика.

За насрочените 103 представления до 4 октомври 2020 г. се очакваше да пристигнат над 450 000 зрители от цял ​​свят.

"Oberammergau Passion Play" беше изиграно в 102 представления през 2010 г. от май до октомври. В продукцията участваха над 2000 изпълнители, музиканти и сценични работници, всички жители на Оберамергау. Събитието събира хиляди туристи, които резервират билетите си година преди започването му.

Освен с грандиозното представяне на страстната пиеса "Oberammergau Passion Play", планинското градче, намиращо се в района Гармиш-Партенкирхен в Горна Бавария, се слави със своите дърворезби и местни майстори, смятани за най-добрите в региона.

Не по-малко колоритни са и къщите в селището, изрисувани в т.нар. стил "Луфтмалерай" ("въздушна живопис").

Снимка Фейсбук

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай