Чудесата с четири тура на Балканите

Представяме природните забележителности в Сараево, Тирана, Котор и Скопие

Чудесата с четири тура на Балканите | StandartNews.com

"Чудесата на България" ще направят поне четири тура на Балканите. Презентация на кампанията на в. "Стандарт" и Балканския алианс на хотелиерските организации "Чудесата на Балканите" ще бъде направена до края на годината в Сараево, Котор, Тирана и Скопие. Поканата да бъде представена инициативата, с която се промотират туристическите забележителности в 7 балкански страни, получи главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова в Белград.

 

В сръбската столица тя даде старт на кампания за избор на най-красивите природни забележителности и атракции с туристически потенциал в България, Македония, Сърбия, Албания, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина. "Заедно можем да увеличим броя на туристите и да заживеем отново в хармония", каза г-жа Бозукова пред хотелиери, оператори и ресторантьори от Балканите по време на едно от най-големите туристически изложения в Европа - IFA, с 1000 участници. Инициативата да промотираме заедно туристическите си забележителности бе подкрепена от бранша и медиите на съседите. "Балкани произхожда от турски и означава кръв и мед. Досега столетия наред сме проливали кръв, време е да опитаме меда", каза още г-жа Бозукова по време на презентацията. Най-голям интерес към кампанията и включването в нея прояви зам.- министърът на туризма на Босна и Херцеговина Бисера Хотич. Тя покани главния редактор на в. "Стандарт" да направи през май в Сараево презентация на кампанията. Това ще стане по време на туристическата борса в страната.

 

През юни България ще е домакин на среща в София, на която ще бъдат представени първите предложения за балкански природни Чудеса. Те ще бъдат включени в новите маршрути. В края на годината по избраните победители ще бъдат съставени туристически маршрути, които трябва да привлекат гости както от седемте държави, така и от Азия и САЩ.
"Ноу-хауто е ваше, ние искаме да го покажем на Балканите, за да видят, че има неща, които ни обединяват", заявиха председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциацията на Македония Дончо Даневски и шефът на българската асоциация на хотелиерите Благой Рагин.

 

По време на изложението голям интерес предизвика и луксозната книга албум на в. "Стандарт" - "Чудесата на България", а главният редактор на вестника дари на българския щанд копия от изданието, както и брошури, показващи най-големите забележителности у нас.

 

Да покажем на света какво Господ ни е дал

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

 

Балканските емоции дълго време бяха причина светът да ни нарича буре с барут. И да не оценява по достойнство това, което сме му дали от древността до днес. Затова е крайно време да сложим точка на митовете за разделението на Балканите. И да започнем да правим капитал от това, което Господ ни е дал. Ние имаме обща история, обща съдба.

 

Езикът, религията, културата ни се преплитат. Едно от нещата, които ни свързват, са Чудесата, разположени на територията на нашите страни. Често си казваме, че ние, балканските държави, сме твърде малки като пазар, за да бъдем атрактивни и интересни за туристите в световен мащаб. Заедно обаче можем да променим това - да направим общи туристически маршрути и така да привлечем повече гости от Европа, Азия и Америка. Кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България" има 10 големи награди, сред които най-високите отличия на журналистическата гилдия в България, на туристическия бранш, на президента и Министерството на културата. Кампанията ни е номинирана и за награда на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай