Чочо остана красиво дете

Даниела Мирчева: Отиде си любовта ми

Чочо остана красиво дете | StandartNews.com

Дете, луд, чист, вярващ. Това е малка част от хубавите думи на близките и колегите за Чочо Попйорданов, които все още не могат да повярват, че един от най-обичаните ни актьори си отиде навръх Възкресение.

"Чочо беше дивак, ненаиграло се дете. Той ще продължи да бъде дивак и да ни ръчка, защото беше особено мощен дразнител. Някъде тук е и ако изгърми някъде прожектор, това е той", каза пред bTV председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който партнираше на Попйорданов в епичните "Хъшове". Двамата трябваше да излязат заедно на сцената на Народния театър на 24 май за представление номер 200 на "Хъшове".

"Не мога да повярвам, че Чочо го няма", каза със сълзи на очи неговият колега и министър на културата Владимир Пенев. От години двамата играят в трупата на Народния театър, а за последно Пенев и Попйорданов си партнираха в тв сериала "Под прикритие". "Не можеше да стои на едно място, той е наистина супер луд", заяви министърът. Владо Пенев сподели, че му помагал с репликите в "Под прикритие". Закачал репликите му на бележки върху гърдите си, за да ги чете, докато репетират. "Забравях какво играя, докато го обгрижвам", призна инспектор Попов от сериала.

Смъртта на майка му изобщо не отключи отново слабостта му към алкохола. Напротив - мобилизира го. Сигурен съм в това, защото в последните дни след кончината на майка му ние се виждахме всеки ден. Това обяви актьорът Валентин Танев пред TV7. "Той се бореше. Беше в час. Не е имал проблем с пиенето. Беше уникален пич и изпитваше огромна любов към всеки човек. Чочо беше дълбоко религиозен човек, вярващ. Има една приказка, че най-добрите хора си отиват на големи празници. Може би така му е било писано", каза още Валентин Танев. Актьорът призова следствените органи да се произнесат за инцидента, защото според него има виновни, че мястото не е обезопасено.

"Всяка една среща с него ми е била винаги вдъхновение, защото той беше много чиста душа, истинско дете. И аз обичам такива хора, които успяват да съхранят детското в себе си и да са първични и непосредствени. За мен това е една огромна загуба", каза Деян Донков.

Ще помним Чочо със знаковите му роли в легендарни филми, станали част от Златния фонд на българското кино, като "Вчера", "Адио Рио", "Любовното лято на един льохман", "Вампири, таласъми", "Сезонът на канарчетата", "Граница", "След края на света", както и в телевизионните сериали "Дунав мост", "Хайка за вълци", "Под прикритие" и др. Попйорданов е носител на множество номинации и награди, сред които "Аскеер" през 1997 г. и статуетката "Златен Баяр" в Белгия за най-добра мъжка роля във филма "Граница".

 

Даниела Мирчева е ученическата любов на Чочо, познават се от 10-годишни.

- Даниела, как стана?
- Никой не видя. Той ходеше назад, за да огледа цялата панорама на гробището в Бояна. Бяхме там за майка му, която почина наскоро, имаше някакви планове за гроба, май искаше плоча да прави. Там обаче имало тераса и той е паднал, без да я види.

- Той смяташе ли се за безсмъртен?
- Не знам още, трудно ми е да говоря, защото за мен Чочо е вечен. Но за пореден път разбрах, че не бива по никакъв начин да се опитваш да управляваш такъв уникален човек и мъж. Беше красив и общителен, но и сам по своему.

- Пишат се всякакви щуротии, че е паднал, защото бил пиян.
- Не е вярно, но е вярно, че пиеше. Сега обаче се беше закрепил и дори червено вино отказваше. Той спря да пие преди доста време, беше решил да се върне към себе си и успя. Всичките му колеги ще го потвърдят. Алкохолът не е грях, това е болест. Чочо я преодоля със страшна сила. Ставаше много силен и се връщаше към себе си и таланта си.

- Сега как ще живееш?
- Не знам, моята любов си отиде...

 

Цитати от Чочо Попйорданов:

"Човек никога не си отива от този свят, все нещо от него остава тук."

"Основният ни проблем е, че сме изгубили способността да се изслушваме".

"Не умеем да живеем. Нищо и половина сме. Тази нация е пред загиване. Ще изчезне и езикът. Ще се говори само на английски. Ще се занимаваме само с компютри. Децата масово ще бягат и ще се разочароват. Всички ще се спасяват поединично. Това е."

"Даниела се оказа спасителният пояс в бурното море, от което нямаше излизане. Може би сам съм си го предвиждал, след като се влюбих в нея, още когато бях на 11. Тя е моето спасение."

"Матрицата съществува и трудно можеш да се измъкнеш от нея. Бягството е индивидуално, всеки сам се "дематериализира". Превръща се в поредица от нули и се надява някъде сред тях да намери своята единичка. Да намери себе си."

"Със Сашо Морфов цял живот сме били като две кучета - едното по-голямо и с претенции за порода. Другото - също, но трябва да се подчинява на първото."

"Болката идва, когато Бог иска да те изпита."

"Най-грешната представа за мен е, че съм един пияница, който навремето е бил много симпатично момче."

"Възпитан съм да изрека нещо, ако ми е дошло до гуша. Не понасям несправедливостта и винаги реагирам."

"Аз съм си най-големият враг. Безотговорен съм, недисциплиниран."

"Зодия Близнаци съм и в мен живеят много повече от двама. Има моменти по време на работа, когато в мен живеят 17-18 души и не мога да разбера кой съм в момента. Когато бях 22-годишен, ми се е случвало да полудявам, все едно сърцето ми ще изскочи, аз не зная кой точно съм в момента."

"Чочо е един от любимите ми студенти, защото е невероятно талантлив. Той е малко като героите на Достоевски. Много любвеобилен, благороден и добър, много жертвоготовен. На вид изглежда мъжкар и самотен юнак, но не е така. Чочо е много чувствителен и уязвим." (Крикор Азарян за любимия си ученик)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай