Чиновниците се изпаряват

Чиновниците се изпаряват | StandartNews.com

Роботи ще пратят в историята и строителите

Една от най-разпространените у нас професии - чиновник, ще отиде в историята. Роботи и умни машини ще заменят обслужващия персонал в редица сектори - офиси, обществени институции, банки, магазини. Още в следващите 5 години на пазара на труда се очакват съществени сътресения заради бурното развитие на дигиталните технологии. Сред най-застрашените професии освен чиновниците са и тези на преводачите, данъчните консултанти, строителните работници, шофьорите. А дребните търговци ще станат жертва на онлайн сайтовете за покупки и продажби. Това показва проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Офис служителите, чиновниците, продавачите на едро и дребно, преводачите, данъчните консултанти са сред най-застрашените от изчезване професии вследствие на Четвъртата индустриална революция. Това показва проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, според което технологичното развитие ще промени в следващите години из основи начина, по който работим и живеем.

"Четвъртата индустриална революция, която се основава на информационните технологии, роботизацията, интернета, 3D принтирането, ще направи живота по-ефективен и ще увеличи производителността, но ще причини повсеместна технологична безработица. Именно това дали имаш работа или не ще стане основният признак на разделение в обществото", коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ. Повече от половината работни места (54%) са застрашени от компютризацията в следващите десетилетия, прогнозира анализаторската организация Bruegel. С много голям риск от закриване на работни места са и сектори като строителството, някои финансови услуги, транспортът и логистиката. Дори така ценните днес средни технически специалисти в недалечно бъдеще ще се окажат излишни.

Най-слабо застрашени са работните места в сектори, в които роботите трудно може да заменят човека - образование, изкуство, медии, правно-юридическите услуги, мениджмънт, управление на човешките ресурси. На почит остават да бъдат ИТ специалистите, учените и инженерите. Много търсени ще бъдат и лекарите, които трябва да се грижат за глобално застаряващото население. Работа ще има и в местния хотелиерски и ресторантьорски бизнес и туризма и свързаната с него търговия, тъй като дейностите в тези сектори не могат да се изнесат в други държави. Някои услуги като социални работници, фризьори, козметици също ще останат търсени.

В същото време дигиталните технологии ще създадат нови сектори с нови продукти и услуги. Сред тях са създаването и анализът на информация, софтуер и приложни изследвания, мрежови специалисти и специалисти по изкуствен интелект, дизайнери и производители на нови интелигентни машини, роботи и 3D принтери, специалисти по дигитален маркетинг и електронна търговия. На дъното на скалата по заетостта търсени ще бъдат дигиталните прислужници, работниците за въвеждане и филтриране на данни, шофьорите на Uber и други нископлатени работещи през дигиталните платформи, както и временно заетите по услуги в дома. "

В тази реалност не дуалното обучение ще реши проблемите на българската икономика, а насърчаването на непрекъснатото учене през целия живот", посочи Димитров. Заедно със социалното министерство КНСБ разработва проект за създаване на фондове за квалификация и преквалификация в пет пилотни сектора, които да се финансират от вноски на работодатели и работещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай