Чешма напомня за загиналия в Кербала Георги Качорин

Чешма напомня за загиналия в Кербала Георги Качорин | StandartNews.com

Никъде не е изписано името му, недоумяват родителите на майора

Благоевград. Чешма от мрамор в центъра на разложкото село Горно Драглище напомня на местните жители и гостите за загиналия при атентат в Кербала през 2003 г. майор Георги Качорин. Тя бе официално открита миналата година навръх 10-годишнината от трагичната му гибел – на 27 декември миналата година.

Направена е по инициатива на община Разлог, на кметството в селото и най-вече на хората в населеното място. Дни след кончината на майор Качорин местната власт бе готова да кръсти на негово име улицата, където е родният му дом. Но и днес тя продължава да се казва „Първа".

Чешмата е точно пред сградата на кметството. Надписът на нея е по-общ и гласи : „Слава Вам, герои на Горно Драглище, дали живота си за България!". Всички тук знаят, че чешмата е построена най-вече в памет на Георги Качорин. Бащата на Георги – Христо, още преди откриването й обаче изрази учудване, че никъде не е изписано името на сина му.

„Уж чешмата е да се увековечи паметта му, а надписът е различен. Ако е за него, нека се знае. Аз съм наясно, че синът ми не загина за свободата на България, а за други интереси. Озадачен съм, че не е написано името му на чешмата. Тези, които не са от нашия край, няма как да разберат, че е в негова памет", сподели тогава Христо Качорин.

„Няма паметна плоча, няма никъде името на нашия син. Крием мъката си зад портата на дома си, не може да сме винаги център на внимание. На гости са ни големият син Иван, снахата и внучката. Тук са и за празниците, и за панихидата на Георги за 11-годишнината от кончината му", каза майката на загиналия Радка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай