Черната, Сивата и Бялата Гладис потопиха яхта с петима пътници

Зачестиха инцидентите с косатки край бреговете на Португалия

Черната, Сивата и Бялата Гладис потопиха яхта с петима пътници | StandartNews.com

Косатки потопиха лодка с петима пътници край бреговете на Синес, Португалия, съобщава информационната агенция EFE.

Инцидентът е станал в неделя, 31 юли. Петимата португалци са били спасени от рибарска лодка и станцията за търсене и спасяване Синес. В изявление на португалския флот се казва, че пътниците са били в спасителна лодка, когато службите са пристигнали.

От 2020 г. нападенията на косатки срещу кораби край атлантическото крайбрежие на Испания и Португалия зачестиха. Косатките нападат организирано малки яхти, чупят кормилата и удрят с часове корпуса с такава сила, че могат да обърнат плавателния съд. Експертите са установили, че през 2020 г. във всички нападения са участвали три млади косатки с прякори Черната Гладис, Сивата Гладис и Бялата Гладис.

През юни 2021 г. около 30 косатки обкръжиха кораб, докато преминаваше на 40 километра от испанския бряг и го потопиха.

Все още не е установена причината за атаките. Някои експерти смятат, че за косатките подобни набези са преди всичко забавление. Може би им е забавно, когато цели кораби се обръщат под ударите. Според експерти това са много умни животни, от тях можете да очаквате всичко.

По-рано беше съобщено , че косатки край бреговете на Португалия са нападнали кораба и са го подхвърляли 40 минути. Те са успели да счупят кормилото, да причинят значителни щети на кораба и да изплашат моряците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай