Чедата на Натанаил в битка за престола му

За два часа миряни избраха епископите Серафим и Григорий

Чедата на Натанаил в битка за престола му | StandartNews.com

Благоевград. Две духовни чеда на покойния Неврокопски митрополит Натанаил ще се борят за престола му. Вчерашното гласуване изпрати Мелнишкия епископ Серафим и Браницкия епископ Григорий на "балотаж". С Божествена света литургия започнаха епархийските избори за нов владика в Гоце Делчев. Тя бе отслужена в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" от Видинския митрополит Дометиан, който управлява овдовялата Неврокопска епархия след кончината на дядо Натанаил. Докато траеше службата, пред храма се събраха стотици хора.


Десетки плакати вдигнаха миряните преди началото на изборите за митрополит в Гоце Делчев. На тях се четяха две основни послания - за честен и справедлив вот и за избор на достоен епископ. Имаше и лозунги с призиви: "Вън проповедниците на свободния морал", "Епископът да бъде украсен с монашески добродетели". Други плакатни изисквания: "Епископът да не е пияница, не побойник, не алчен", трети зовяха: "Не участвайте в безплодните дела на тъмнината".

Литургията приключи малко след 10,30 ч. След нея Дометиан се обърна към множеството с думите: "Ние сме пред прага на едно историческо, църковно, народно дело. Нека избирателите действат по съвест и дълг.

Това е чест за тях - да дадат гласа си за достоен наследник. Нека новият избраник носи светлината на Господа Исуса в този благодатен край на родна България и да работи за мир и духовна радост на всички."
Шествието с петнайсетимата свещеници и 15 миряни - епархийски избиратели, тръгна от храма към новата сграда на митрополията, водено от митрополит Дометиан. Преди гласуването участниците се поклониха пред гроба на покойния Натанаил, който е в двора на митрополията.

Стотиците миряни останаха отвън, за да чакат резултата от изборите, а свещениците подхванаха песнопения. Сред множеството бе и кметът на общината Владимир Москов. "Радващо е, че толкова много хора се интересуват и вълнуват от този избор. Това означава, че не им е безразлично кой ще оглави митрополията. Дано избирателите действат с разум и имаме достойни двама кандидати", сподели градоначалникът. Очаквано и без изненади, за по-малко от 2 ч, 30-те епархийски избиратели определиха номинациите на Серафим и Григорий. Точно в 12,50 ч в неделя митрополит Дометиан съобщи имената на двамата пред насъбраното множество. "С особено задоволство и с голяма духовна радост искам да обявя пред всички духовни чеда на Неврокопска епархия, че Бог ни даде мъдрост и бяхме единни в този сюблимен момент", каза той. Мелнишкият Серафим получи всичките 30 гласа, а Браницкият епископ Григорий е с 28. 2 гласа получи и Драговитийският епископ Даниил. Той е викарий на митрополит Йосиф обгрижващ сънародниците ни в САЩ, Канада и Австралия. Думите на Дометиан бяха прекъснати от ръкопляскания и радостни възгласи от множеството :"Браво, браво!", "Достойни са, достойни са!". Владиката изчака да преминат първите емоции на хората и продължи: "Покойният дядо Натанаил си посочи своите духовни чеда. Нека бъдат живи и здрави и да продължат неговото достойно управление. Честито!". Следващата неделя синодалните старци ще определят един от двамата за Неврокопски митрополит. След съобщаването на имената Дометиан благослови миряните, които целунаха десницата му, раздаде им и православни календари.

Като цяло изборът мина тихо и мирно въпреки очакванията за провокации. В града бяха дошли и свещеници и миряни от Сандански, които настояваха процедурата да бъде отложена за по-късна дата. Те обаче не предприеха никакви действия, а кротко стояха встрани от екзалтираните миряни на площада.
Изборът на Серафим и Григорий не бе изненада. И двамата като и епископ Даниил са духовни синове на покойния дядо Натанаил. Миряни и свещеници в Пиринско не крият предпочитанията си към Серафим, който е сред най-обичаните и уважавани духовници в региона. А из църковните среди се говори, че епископът, който загуби "балотажа" идната неделя, като "утешителна награда" ще стане викарий на патриарх Неофит.

Отец Георги Менчев ще обжалва вота

В момента, в който дядо Дометиан обяви избора на двамата епископи, отец Георги Менчев започна да ръкопляска. Той е от т. нар. синдикални свещеници и бе върл противник на провеждането на избора на 12 януари. "Ръкопляскам на Държавна сигурност за този избор. Няма да оставим така нещата. Ще пуснем подписка заедно с другите духовници сред миряните. Този избор е нелегитимен, тъй като изборите за епархийски избиратели са невалидни. Протоколи от някои от тях не са подписани от всички, което е нарушение на устава на Българската православна църква. Ще внесем подписката в Светия синод", каза за "Стандарт" отец Георги. Преди няколко дни той бе набеден от бившия кмет на село Рожен Иван Захов, че го е набил и му е счупил носа. Отчето отрича да го е удрял.

В момента протойерей Менчев е архиерейски наместник на Санданска духовна околия. Сложен бе на поста от Видинския митрополит Дометиан със заповед от 27 декември 2013 г. Заради назначенията на него и още няколко свещеници, опоненти на покойния Натанаил, клирът в Пиринско скочи срещу Дометиан и го обвини в опит за църковен преврат. Отец Никола Ризов е сред тях, той оглави една от църквите в Сандански, а повече от 3 г. е председател на свещеническия синдикат към КТ "Подкрепа". Божият служител бе категоричен, че няма да прави демонстрации и провокации след избора. "Ако произтече добро от този избор, пръв ще го подкрепя. Много важно е кой ще е духовен водач на Неврокопска епархия. Каквото имах да казвам, го казах. Времето ще покаже кой е бил прав и кой крив", сподели отец Никола. Свещеникът призна, че целта им е била да предупредят Светия синод, че изборите за епархийски избиратели са нелегитимни, което прави незаконен и избора за митрополит. "Аз действах като човек и свещеник. Всичките ми изказвания и действия са в името на Бога, на клира и на миряните, защото това е църквата", допълни отец Никола Ризов.

Ще приемем всяко решение на Синода

Eпископ Серафим

Изборът се състоя според канона, всичко бе нормално. Очаквам разглеждането на двете кандидатури от Светия синод. Това, че всички 30 избиратели гласуваха за мен, е и радостно, но и много задължаващо. Това е огромно доверие, което трябва да бъде оправдано. В момента с епископ Григорий сме заедно в Троянския манастир, където отслужихме Света литургия. След като излезе новината, пак сме заедно. Не сме малки деца, за да се сърдим. Ще приемем избора на Светия синод, какъвто и да е той. Ние сме заедно от началото на монашеския си път, приятели сме, в братски отношения сме, които не са нарушавани никога. И този избор няма да ги наруши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай