Частично бедствено положение заради химикали в Девня

Частично бедствено положение заради химикали в Девня | StandartNews.com

Девня. От четвъртък 9 януари на територията на предприятието "Полимери" ще бъде обявено частично бедствено положение, съобщи кметът на община Девня Атанас Кузев.

Причината е, че химическият гигант, обявен в несъстоятелност, съхранява опасни химикали по-дълго от законовия срок. Целта е да бъде намален рискът от екологична авария и да бъдат предприети действия за осигуряване на безопасност и сигурност на населението.

Със съгласието на общинските съветници утре общината започва прехвърлянето на химикала в безопасно съоръжение, като операцията ще бъде платена от общинския бюджет.

По думите на кмета проблемът с предприятието е от 2 години.

"Дадох достатъчно време на всички, на институциите и на собственика да свършат това, което им е работата", коментира Кузев и добави, че не иска да напада никого.

Не можем да чакаме да се случи най-лошото и по тази причина общината ще направи необходимото със своите възможности, обясни кметът.

Той допълни, че похарчените средства за обезопасяване на територията на предприятието, общината ще търси от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Частичното бедствено положение, което засяга промишлената зона на Девня, ще продължи за срок от 30 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай