Чакат и Царя при мощите на Енравота

Чакат и Царя при мощите на Енравота | StandartNews.com

Казанлък. Преди няколко години отец Стоян и жена му открили интересни факти около смъртта на първия български светец Боян Енравота. Попаднали на масивна каменна плоча, вградена под дървения под на старата църква "Св. Йоан Предтеча". След като направили проучвания и най-вече на базата на каменния надпис в храма, стигнали до извода, че под плочата е гробът на Боян Енравота. "Той е първородният син на хан Омуртаг и е бил княз, който обаче приел християнството в годините на езичеството по нашите земи.

Убил го брат му Маламир и обезглавеното му тяло било захвърлено край Палатово. 150 г. след смъртта му християните, които помнели, където е тялото му, го изровили, измили го с виното на живота и го погребали в църквата", разказва съпругата на отец Стоян, която се е занимавала и с възраждането на Кръстова гора. По думите на Милка Божурина в старата църква се намират мощите на Св. Енварота. Не след дълго, като открили плочата, върху която има изобразен двуглав орел, двамата установили, че тя излъчва силна енергия. Когато човек стъпи върху нея и се отпусне в молитва, започва да чувства някаква топлина, която от краката му се разнася по цялото тяло. Вестта за плочата свещеникът и жена му умишлено не са разпространили масово, тъй като се страхували от иманяри и вандали. Смятат обаче, че моментът да оповестят сензационната новина е настъпил.

Досега има само една книга в ограничен тираж, в която Милка Кирилова-Божурина е събрала фактите от откритието. Чрез нея хора са научили за гроба на Енравота и идвали тук, за да търсят изцеление и душевно успокоение. Някои се връщали втори и трети път и споделяли, че мощите са им помогнали. За да спасят мястото от евентуални нашествия на иманяри и вандали, отец Стоян и жена му са прекарали СОТ. За храма на чудесата преди време чул и Симеон Сакскобургготски, с когото свещеникът също се познавал лично. Царят му казал, че ще доведе някой ден съпругата си, за да видят старата църква и гроба на Енравота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай