Чакаме помощ за бежанците и от Унгария

Чакаме помощ за бежанците и от Унгария | StandartNews.com

София. След като днес Словакия първа от страните-членки на ЕС реагира на молбата на България за помощ във връзка с вълната от бежанци, утре ще пристигне дарение и от Унгария, а има и обещание от Австрия, стана ясно на представянето на дарението от Словакия за справяне с проблема с бежанците.

Помощта, която пристига в България, е по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС. Европейският съюз помага по 3 направления на България – първо, с техническа помощ (чрез изпращане на експерти, които работят съвместно с органите Министерство на вътрешните работи и Агенцията по бежанците), второ, с изпращане на легла и предмети от първа необходимост, необходими за осигуряване на нормален престой на бежанците, когато влязат в страната.

Правителството на Словакия беше първото, което реагира на молбата за помощ. Молбата постъпи на 16 октомври, те за 3 - 4 дни са успели да се организират и да изпратят тази пратка. Утре ще пристигне и пратка от Унгария. Има обещание от Австрия и други страни-членки на ЕС, че ще предоставят подобна помощ. Третият компонент от помощта, която България ще получи от ЕС, е финансова помощ, за която ще се договори до дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай