Бутат първите 4 къщи в ромския квартал на Гърмен

Бутат първите 4 къщи в ромския квартал на Гърмен | StandartNews.com

Първите четири незаконни къщи в ромската махала на Гърмен ще бъдат съборени днес. Багерите ще влязат тази сутрин в квартал „Кремокивци", за да изпълнят заповедите на ДНСК за бутане на неправомерно вдигнатите строежи. Това се случва под натиска на стотици протестиращи българи, които дадоха ултиматум на институциите да спазят закона и да го приложат така, както правят с останалите граждани.

Бунтът срещу двойните стандарти избухна на 23 май, когато над 200 роми нападнаха с камъни и тояги няколко жители на село Гърмен. При мелето пострадаха над 8 души. Това отприщи недоволството на малката община Гърмен и населението повече от месец не спира да протестира всеки ден и да иска държавата да прилага правилата еднакво към всички.

Багерите по план трябва да съборят 4 къщи, а на 13 юли още две ромски къщи, уточни преди дни регионалният министър Лиляна Павлова.

"В тези домове живеят четири семейства с около 15 деца. Хората не са си изнесли багажа и нямат такова намерение, защото нямат къде да отидат", твърди ромският водач Юлиян Герасимов. Няма да позволим бутане на къщите, нека багерите съборят домовете заедно с хората, те няма да излязат отвътре. А в другите две къщи живеят деца инвалиди. Бащите им заявиха, че ще се полеят с бензин и ще се самозапалят заедно с децата, ако им посегнат на къщите, предупреди той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай