Бутат още 5 незаконни ромски къщи в Гърмен

Бутат още 5 незаконни ромски къщи в Гърмен | StandartNews.com

Багери влизат в ромския квартал „Кремиковци" утре. С втората част на акция „Багер" ще се съборят 5 незаконни постройки в махалата. След първото бутане на 4 сгради на 29 юни тази година бе наложена временна забрана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на събарянето. „В 09,00 часа в кметството се събираме представители на всички институции, които имат отношение към изпълнението на заповедите на ДНСК, които са още от 2011 г. Самата акция ще стартира в 10,30 часа. Собствениците на въпросните незаконни постройки са уведомени, има поставени уведомления на сградите. Самите стопани са подписали декларация, че отказват временна мярка да бъдат настанени на друго място извън ромския квартал", каза в неделя кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Българите в селото протестират от 23 май тази година срещу неправомерно вдигнатите къщи в ромската махала и настояват за прилагането на закона и бутането им. Миналия понеделник отново се вдигнаха на бунт. „Повод за тези наши действия бе поредното отлагане на решаването на проблема с незаконните ромски жилища. Борим се повече от 4 месеца само за едно – всички да сме равни пред закона", заявиха те. Неизвестни вандали пък счупиха с камъни прозорците на пет кабинета и входната врата на сградата на община Гърмен през нощта срещу сряда след поредния протест.

Всичко това и ескалацията на напрежението, при което група българи гониха двама роми и удариха единия с камък, принуди ДНСК да не отлага повече изпълнението на заповедите за премахване на незаконните постройки. Общо 124 са вдигнатите неправомерно домове в ромската махала на Гърмен. От регионалното министерство увериха, че ДНСК ще изпълни всички влезли в сила заповеди за премахване на незаконните строежи при стриктно спазване на човешки права и принципа за съразмерност. За премахването на 20 постройки вече е избран изпълнител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай