Бруцелозата не плаши Рила

Бруцелозата  не плаши Рила  | StandartNews.com

34 души се разболяха, умъртвиха 228 животни, изследват и кучетата

Семейство консервира месо от болно яре, торят градините въпреки заразата

Притеснения за разпростанение на бруцелоза в района на град Рила и околните селища вече няма. В това уверяват отговорните институции в Кюстендил, които преди близо месец попаднаха в извънредната ситуация да потушават откритото в края на юли огнище. Болните са 34 човека, а умъртвени по хуманен начин кози са 212, 4 говеда и 11 овце, които се оказаха носители на заразата.

Последната информация е, че започват серологични изследвания и на домашните свине и кучета в община Рила, защото има вероятност тези животни да са хранени с месо и мляко от заразени животни. Независимо че стопаните в Рила с очите си видяха колко тежко е заболяването за хората и как то сериозно се отрази на стопанствата, в които имаше болни животни, хората някак си мислеха, че това не се отнася за тях и бедата няма да ги постигне. Най-фрапантен е случаят, в който в едно домакинство бяха консервирали в буркани месото от болно яре, малко преди да научат за положителната проба на животните, но след като тя е била взета. За друг случай на мъж, лекуван с мляко от болни животни, разказа здравният министър Петър Москов. Макар и да се ограничи, търговията с мляко и млечни продукти продължи. Животните, без да е ясно дали са болни или здрави, на път за пашата минават по улиците, където сеят тор, а пък натрупаната в оборите стопаните сами разнясят по ниви и градини и даже казват, че продавали.

За умъртвените животни стопаните ще получат обезщетения

или поне така успокоиха от областната администрация в Кюстендил. Може и това да е причината хората да остават спокойни пред тежката напаст.

През изследвания за бруцелоза ще преминат и ветеринарните специалисти, които работят пряко с болните животни и са застрашени от зараза, въпреки, че работят със специализирано облекло, маски и ръкавици. От Регионалния център по здравеопазване ( РЦЗ) в Кюстендил обясниха отново, че се правят серологични изследвания на всички хора в риск, както и на всички от района, които желаят да се изследват. По график се правят изследвания на тези, които непрекъснато са в огнището на инфекцията. През последните дни няма данни за нови регистрирани болни от бруцелоза животни и хора. Последно заразата беше открита при три кучета в град Рила.

Според анализите на експертите от проследяването на инфекцията в района тя е започнала от първите месеци на годината. Първият заболял беше собственикат на стадо биволи. Десетина дни той е бил без изяснена диагноза, въпреки тежкото му състояние. Впоследствие се оказа, че се е заразил в средата на април. Според мълвата сред хората заразата е дошла от внесено нелегално от Македония мъжко животно за разплод. По официални данни от БАБХ ставало дума за купен от Гърция дребен добитък. Не е ясно дали има разследване, а в същото време се разбра, че

от Рила са продадени животни и в плевенско село, които дадоха положителни проби

за болестта. Разпространението пък се дължало на обичая да се заквасва сурово мляко на слънце.
Кръвни проби продължават да се вземат от кози, овце, говеда, биволи и еднокопитни в цялото Рилско корито - Кочериново, Мурсалево, Бураново, Падала, Пастра, Рила, Боровец, Каменик. Изследвания на животните бяха направени и в няколко от дупнишките села - Джерман, Усойка, Дяково, както и в няколко села от община Бобошево. Две от животните с стадото на Рилския манастир също дадоха положителни проби.

Хората с отговорност обаче са на мнение, че информационната кампания за уведомяване и запознаване на населението в засегнатите райони е била недостатъчна. Освен кратки статистически прессъобщения за новорегистрирани случаи и проведени изследвания, пристигащи предимно от Областната управа в Кюстендил, изчерпателни и ясни разяснителни кампании сред населението, което живее в огнището на заразата, не е имало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай