Бруцелоза и в Рилския манастир

Бруцелоза и в Рилския манастир | StandartNews.com

Животни, заразени с бруцелоза, са открити в стопанството на Рилския манастир. Проби от две от козите в стадото се оказали положителни. Това съобщава зам.-областната управителка на Кюстендил Силвия Велкова, цитирана от БНР.

Угуменът на Светата обител Адрианополският епископ Евлогий е обяснил пред журналисти, че не е информиран за пробите. И уточни, че животните на манастира пасат високо в планината и не се смесват с други стада, което води до извода, че няма как да се заразят.

Около 60 овце и пет кози отглежда стопанството на манастира.

Ветеринарните служби предстои да обявят огнище не бруцелоза в стопанството на манастира. Местните власти трябва и да набележат мерки, за да не се разпространи болестта. Очакват се и много миряни, които да посетят святото място на 15 август.

Пет овце от стадо в Смочево, както и две крави също са с положителна проба, допълни Силвия Велкова. И уточни, че до момента са взети 1449 проби на 809 кози, 522 овце, 77 говеда и 62 бивола. Пробите на 169 кози, 2 крави и 5 овце са положителни. 78 кози ще бъдат евтанизирани в Смочево. Новооткритите болни 5 овце там са от друго стадо.

До момента общо 21 души от община Рила са заболели от бруцелоза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай