Босът на Коза Ностра, който наруши традициите

Замесен в убийства на магистрати, живял като плейбой, смъртоносна болест го издава

Босът на Коза Ностра, който наруши традициите | StandartNews.com
  • Матео Денаро издирван 30 г., заловен за 3 минути
  • Замесен в убийства на магистрати, живял като плейбой, смъртоносна болест го издава

Матео Месине Денаро, чийто арест се чества като национален празник в Италия, е на 60 години. Половината от живота си той е беглец от правосъдието. Свързват го с някои от най-чудовищните ​​престъпления на сицилианската мафия. Кой е Денаро и как беше заловен, разказва komersant.

В 16:30 на 16 януари бял Fiat Bravo се приближава до главния вход на най-скъпата клиника в Палермо La Maddalena. Шофьорът влиза в просторното фоайе и се приближава до рецепцията. Докато медицинската сестра разговаря по телефона мъжът забелязва, че обикновено оживената улица "Сан Лоренцо" е необичайно тиха. След няколко думи към медицинската сестра, той напусна клиниката.

Отвън го чакат униформени. На учтив въпрос от полковник Лучо Арчидиаконо, ръководител на групата за специални операции на карабинерите, мъжът отговаря арогантно: „Вие знаете много добре кой съм аз. Аз съм Матео Месина Денаро".

Половин час по-късно цяла Италия разбра, че в Палермо е арестуван лидерът на сицилианската Коза Ностра, който се укрива от правосъдието цели 30 г. Италианският премиер Джорджа Мелони, която спешно долетя в Палермо, поздрави Италия за победата над Коза Ностра.

Син на баща си

Матео Месина Денаро е роден през 1962 г. в град Кастелветрано в южната част на Сицилия. Баща му Франческо оглавява Комисията - най-висшия ръководен орган на Коза ностра, в провинция Трапани.

Още на 14 години Матео се научава да стреля, а на 18 вече е извършил първото си убийство.

По това време той вече е известен не само като син на лидер на местната мафия, а има работа: официално е вписан като бодигард на семейството земевладелци Д'Али. Фамилията е много влиятелна и има отлични връзки, а членовете й заемат високи позиции в масонските организации на Италия. По-късно тези връзки, както и опитът на баща му, който умира преди да бъде арестуван, помагат на Денаро да се укрие от правосъдието.

Междувременно Месина елиминира противниците на семейство Д'Али, грижи се за живота и здравето им, принуждава другите да изпълняват волята им и дори изпълнява отделни задачи, свързани с пари и недвижими имоти. По време на изпълнението на една такава задача той се запознава и става протеже на Тото Риина, лидера на сицилианската мафия.

Плейбой с прякор Diabolik

Като всеки уважаващ себе си (и уважаван от другите) мафиот, Месина има прякор - U Siccu (Кльощавия). Но предпочита да го наричат ​​Диаболик - на името на героя от италианските комикси, известен с това, че мигновено и без съжаление унищожава всеки, който се изпречи на пътя му. Месина без да се колебае застрелва хотелиер, който се осмелява да каже, че мафията предпочита млади момичета.Начинът на живот на Денаро е коренно различен от традиционния в Сицилия, на който са били верни предшествениците му. Той демонстрира богатството си със скъпи коли, часовници и дрехи. Италианските медии цитират писмата му с любовници. Поне от една той има извънбрачна дъщеря, което е напълно немислимо при Тото Риина и други лидери на сицилианската мафия.

Кръвожаден

Подобно на своите предшественици, Денаро е изключително кръвожаден. Хвали се, че може да напълни цяло гробище с убитите лично от него.

Експерти от правоприлагащите органи в Италия твърдят, че най-малко 50 души са станали жертви на Денаро.

Участвал е (и по-късно е осъден задочно за това) в убийствата през 1992 г. на магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, основни борци срещу мафията в Сицилия. По ирония на съдбата тези убийства в крайна сметка доведоха до поражението на "старата" мафия, арестуването на тогавашните босове - Тото Риина и Джовани Бруски - и изведоха Денаро на преден план. Тогава негов шеф става Бернардо Провенцано, известен още като Трактора. Но той също е арестуван през 2006 г. А през 2007 г. според италианската преса Денаро става глава на цялата сицилианска мафия. Влиятелният седмичник L`Espresso дори излиза със снимка на Денаро на първа страница и гръмко заглавие: „Ето го новият шеф на мафията“.

През 1993 г. той участва в поредица от терористични атаки в Рим, Милано и Флоренция (където мишена на мафиотите става известната галерия Уфици), в резултат на които загиват над 90 души.

Ако най-известното престъпление на Денаро е участието в убийствата на Фалконе и Борселино (той не разработва планове за операции, но е активен техен изпълнител), то най-ужасното е опитът за оказване на натиск върху един от най-важният "пентито" - мафиоти, които минават на страната на закона и са готови да свидетелстват срещу бившите си шефове и съратници. Такъв "пентито" е Сантино ди Матео, готов да свидетелства в съда.

Денаро решава да окаже натиск върху свидетеля чрез сина му. През 1993 г. 12-годишен тийнейджър е отвлечен. В продължение на 3 години, докато тече процесът срещу високопоставени мафиоти, тийнейджърът е местен от едно тайно скривалище в друго. Денаро е сигурен, че бащата на момчето ще оттегли показанията си. Това не се случва.

През 1996 г. Джовани ди Матео е удушен и тялото му е разтворено в киселина.

По времето, когато детето е отвлечено, самият Денаро вече се укрива от италианското правосъдие. За последен път е видян да си почива с братята си във Форте дей Марми през лятото на 1993 г.

Разбира се, че са го търсили. В Амстердам все още се разказва как няколко въоръжени мъже нахлуват в един от местните барове, хвърлят палто върху главата на един от посетителите, измъкват го от залата, натикват го в кола и изчезват. По-късно става известно, че посетителите на бара са станали свидетели на специална операция на италианските правоприлагащи органи за задържането на Матео Месина Денаро. След това обаче се налага да се извиняват на невинния английски турист, объркан с мафиота.

Операцията в Холандия обаче е по-скоро изключение от правилото. За разлика от босовете на други престъпни организации, като калабрийската Ндрангета или неаполитанската Камора, сицилианците обикновено се залавят на самия остров. Така е и с Риина, и с Бруски, и с Бернардо Провенцано.

Денаро, разбира се, не е постоянно на острова. Неговата любов към живота и жените не го задържа на едно място. Може да е с любовницата си в гръцки курорт или на шопинг в Милано.

Сега откритите му тайни квартири, в които има бижута, пари и играчки от магазините за възрастни, показват начина на живот на един беглец. Не се е лишавал от удоволствия, оставайки невидим за тези, които са искали да го хванат.

Как разследването проби защитата

Служителите на реда сега приписват това на безпрецедентното ниво на подкрепа и защита, на която се радват мафиотите-бегълци, особено тези от ранга на Денаро. Тереза ​​Принципато, служител на Националната дирекция за борба с мафията, а преди това заместник-прокурор на Палермо, говори за реална система за защита, в която са вградени и "масонски" елементи.

Настоящият ръководител на прокуратурата на Палермо - Маурицио де Лучия, отбелязва, че в продължение на много години Денаро „е бил подпомаган от определен слой от гражданите“, срещу които ще бъде проведено специално разследване.

Националната служба за борба с мафията и карабинерите се опитаха да хванат престъпника не с бързина, а с усърдие. Всеки, който по някакъв начин се оказва близо до Денаро, попада под надзора на властите. И ако има такава възможност, е пращан в затвора. Това се случва с няколко помощници на Денаро и неговата любовница, която получи три години зад решетките за "подпомагане" на укриващ се престъпник.

Внимателно изучавайки връзките на Денаро, следователите разкриват, че той има смъртоносна болест, която изисква постоянно медицинско наблюдение - рак на ректума.

Доказано е, че Денаро се лекува и дори е претърпял две операции в клиниката La Maddalena в Палермо. Карабинерите започват да изучават всеки пациент в болницата.

Вниманието на разследващите е привлечено от едно име - Андреа Бонафеде. Той е приблизително на същата възраст като Денаро.

Диагнозите съвпадат. Според La Maddalena синьор Бонафеде е претърпял друга операция през 2021 г., а истинският Бонафеде е бил у дома. Това убедило разследващите, че Денаро е използвал документи на името на Бонафеде.

След това арестът на Денаро е само въпрос на време. Като разполагат с информация кога точно Денаро ще посети отново клиниката, за карабинерите не е трудно да отцепят улицата.

Операцията по задържането на най-високопоставения мафиот в Сицилия и един от най-търсените престъпници в света, чакана 30 години, отнема няколко минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай