Борисов върна "Авионамс" на армията (ОБЗОР)

Борисов върна "Авионамс" на армията (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов наблюдаваха днес в района на Специализирания учебен център "Црънча" демонстрация на способностите на Силите за специални операции. Военнослужещите от бригада Специални сили представиха бойни техники и умения във връзка с изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма.

Ремонтният завод "Авионамс", който се намира на територията на авиобаза Граф Игнатиево, е вече на 100% държавен. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който днес пристигна в поделението за награждаването на пилоти и авиомеханици от авиобаза "Крумово", участвали в потушаването на пожарите в страната.

Министър-председателят посочи, че заводът е бил приватизиран на два пъти - през 2008 и 2012 г., като е станал частна собственост. Сега държавата си го връща обратно, за да се ремонтират в него самолетите на ВВС. Вицепремиерът Томислав Дончев, който придружаваше Борисов, уточни, че са платени 29 млн. за завода. Борисов пък допълни, че през 2008 г. (при управлението на кабинета "Станишев" - бел. ред.) "Авионамс" без никаква логика е бил приватизиран 65%, а през 2012 година изцяло приватизиран. По думите му всичко това противоречи на "естествените правила вертолетите и самолетите на авиобазата да се ремонтират там, където кацат, в собствения им двор, вместо в Полша". "Генерал Румен Радев трябваше да си подаде оставка, когато беше приватизиран авиоремонтният завод. Тогава щях да оценя постъпката му като изключително мъжка и генералска. Kато летец трябваше да знае, че двигателите на самолетите ще се ремонтират в Полша. Тогава трябваше да си хвърли оставката, а не сега", коментира премиерът и оставката на ген. Радев. Борисов съобщи още, че в "Авионамс" ще могат да се ремонтират нашите и натовски хеликоптери. Той допълни, че идеята му е освен старите съветски изтребители МиГ 29 да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас. "Това е възможно, но за да се случи, руснаците трябва да предоставят цялата необходима документация за подобна дейност", коментираха експерти от базата.
Добрата за ВВС новина премиерът съобщи по време на учение в базата. На него присъстваха още министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов. Те гледаха днес в района на Специализирания учебен център "Црънча" демонстрация на способностите на Силите за специални операции. Военнослужещите от бригада Специални сили представиха бойни техники и умения във връзка с изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма. Военнослужещите представиха бойни техники и умения във връзка с изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма. По време на демонстрацията бяха изпълнени парашутни скокове от самолет C 27J "Спартан". Военнослужещите от бригада Специални сили показаха своите умения и при изпълнение на задачи по неутрализиране на терористи в транспортно средство, прочистване на сграда, обезвреждане на терористи, както и техники на ръкопашния бой, изпълнение на интуитивни стрелби с пистолет след придвижване и преодоляване на препятствия и стрелби с картечен пистолет. По време на демонстрацията бяха използвани вертолет "Кугар" и самолет "Спартан" от състава на Военновъздушните сили. На военните демонстрации присъстваха още заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, областният управител на област Пазарджик Гинче Караминова и представители на местната власт.

Командирът на "Граф Игнатиево" ще поеме пилотите

Оглеждат и аташето ни във Вашингтон Цанко Стойков за шеф на ВВС

Между петима генерали летци ще бъде избран следващият командир на Военновъздушните сили, съобщиха днес за "Стандарт" военни експерти. По закон той трябва да е генерал-майор или бригаден генерал поне с 1 година стаж. Единственият генерал-майор в авиацията в момента е генерал-майор Златко Златев. Той е бивш командир на авиобазата в Крумово, сега е зам.-командир на Съвместното командване на силите в Генералния щаб на армията. Златев стана публично известен с командването на вертолетите, които спасяваха бедстващите по време на наводнението в Мизия. На опашката са още четирима бригадни генерали. Най-високо сред тях е Анатолий Кръстев, сегашен зам.-командир на ВВС, който обаче никога не е пилотирал МиГ-29. В листата следват бивши командири на авиобазата в Граф Игнатиево. Това са наследникът на Румен Радев като шеф на базата - Цанко Стойков, който сега е военен аташе в посолството ни във Вашингтон, и сегашният командир на базата Иван Лалов. Вариант е и командирът на авиобаза "Крумово" Петьо Мирчев. Според запознати с най-големи шансове са Стойков заради подкрепата му от САЩ и Лалов, когото премиерът Бойко Борисов видя днес по време на посещението си с военния министър Николай Ненчев.

Ненчев: Имаме си толкова самолети, колкото ни трябват

"Днес съм повече от щастлив, че мога да обявя пред вас, че българските въоръжени сили имат толкова самолети, колкото са необходими". Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, след като награди на тържествена церемония в авиобаза Граф Игнатиево екипажите на хеликоптерите, участвали в потушаването на пожарите, възникнали в различни райони на страната през последните дни. "Не само че не приземяваме българската авиация, точно обратното", подчерта министърът на отбраната и допълни, че в рамките на ноември, ще получим последните два двигателя за МиГ-29 от Полша, а до края на годината още десет двигателя. "Това напълно гарантира, че самостоятелно може да изпълняваме мисията по охрана на въздушното пространство. Това е ясен знак към всеки един от вас, че оттук насетне ще бъде сигурен в утрешния ден", каза още министър Ненчев. Той благодари на министър-председателя Бойко Борисов за направените инвестиции за армията и на военнослужещите за доверието и разбирането. Премиерът също поздрави наградените екипажи и подчерта, че правителството изпълнява поетите си ангажименти към армията в условията на криза. Той заяви, че българските военнослужещи изпълняват професионално задълженията си и даде висока оценка на демонстрацията на способности на военнослужещите от 68-ма бригада "Специални сили", която наблюдава по-рано същия ден. Той подчерта, че ще бъдат отпуснати средства за ремонт на казармените помещения на Специализирания учебен център "Црънча", където бяха наблюдавани действията на военнослужещите от Специалните сили.
Висока оценка за демонстрираните умения и професионализъм получиха военнослужещите от бригада "Специални сили" и от началника на отбраната генерал Константин Попов. Той благодари и на екипажите на хеликоптерите, участвали през последните дни в потушаването на пожари, възникнали на територията на страната. На събитието присъстваха още вицепремиерът Томислав Дончев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и кметът на града Иван Тотев.

Местят музея на авиацията в Пловдив

"Взето е решение да бъде предоставен терен за преместване на Музея на авиацията от Крумово в центъра на Пловдив". Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който наблюдава демонстрация на способностите на Силите за специални операции в района на Специализирания учебен център "Црънча". По-късно днес той посети и авиобазата Граф Игнатиево край Пловдив. По думите на премиера преместването на музея ще позволи максимално много хора и гости на града да видят целия път на развитие на българската авиация. Още в началото на тази година кметът на Пловдив Иван Тотев анонсира, че експозицията на Музея на авиацията ще бъде преместена от летище Крумово в Пловдив. По думите на пловдивския градоначалник новото място на музея ще е в зоната на бившия корпус на авиацията на бул. "Освобождение", срещу Мебелна къща. Теренът граничи с ул. "Цветан Лазаров", една от улиците, предвидени в строителната програма на Пловдив за тази година. Няма тежки формални процедури за предоставяне на земя, става въпрос само за преместване на експозицията. Първоначалната идея бе до септември преместването ще стане факт, но това явно няма да е възможно. Още повече че министър-председателят визира терен в центъра на града, без да уточнява дали става въпрос за място, различно от предварително обявеното, което е в периферията, на една от входно-изходните артерии на Пловдив. От Министерството на отбраната, както и от ръководството на музея, са съгласни с идеята, лансирана и от президента Росен Плевнелиев при посещението му в Музея на авиацията преди две години.

Ремонтират поделения и полигони

"Още от утре  започва ремонт на казармите, тоалетни, кухните и спалните помещения на Сухопътните войски, които се намират на територията на пазарджишка област", съобщи още премиерът Борисов днес. По думите му в момента полигонът в Црънча е в изключително лошо състояние. Премиерът е договорил с финансовия министър Владислав Горанов, че ще бъде построена там съвършено нова казарма, след като им бъде представен проект. По думите на Борисов техниката във въоръжението, облеклото са в добро състояние, но казармите не са ремонтирани от 50 години, затова се налагат спешни ремонти там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай