Понеделник,

Борисов открива депо за 33 млн. лв.

От: Администратор -
A
A
A

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие официално депото на Регионалната система за управление на твърдите битови отпадъци край великотърновското село Шереметя, информират от Община Велико Търново. Новото съоръжение ще обслужва близо 180 000 души от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица.
Финансирането възлиза на над 33 млн. лв. и е по оперативна програма „Околна среда 2007-2013".

Проектът е създаден с водещото участие на Община Велико Търново и в партньорство със специалисти от останалите пет общини. Депото е с капацитет 53 000 тона годишно, като това количество надхвърля близо два пъти общия обем от твърдите отпадъци, които шестте общини произвеждат за една година.

Съоръжението се разпростира на площ от 165 декара и изцяло отговаря на съвременните европейски изисквания и практики, като разполага със сепарираща и компостираща инсалации, както и клетка за депониране. Пречиствателна станция с тройна изолационна система ще предпазва почвата и подпочвените води от замърсяване.
След като Борисов пререже лентата на депото, се предвижда и церемония по откриване на основно ремонтираната улица „Магистрална" . В 3-километровата отсечка бяха вложени близо 3,7 милиона лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, по програма „Транзитни пътища V".

Пътното съоръжение, което е част от главния път София-Варна вече посреща трафика по натоварения маршрут с подсилена основа, нови бордюри и тротоари, нов асфалт. Основно реконструиран бе и дъговият мост над река Янтра и Южния пътен възел. В следствие на ремонта бе облагородена и разделителната ивица на „Магистрална", където по идея на кмета Даниел Панов бяха монтирани и 33 пилона със знамената на държавите членки от Европейския съюз.
След откриването на депото ще бъдат направени огледи на саниран блок в квартал "Чолаковци", на ул. "Бяла Бона".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички