Борис III бил отровен?

Поредицата "Големите загадки" разкрива мистерията около смъртта на царя

Борис III бил отровен? | StandartNews.com

Научнопопулярната поредица "Големите загадки" отново отваря старите архиви, този път за да разгледа подробно всички хипотези за смъртта на цар Борис III. Последният сезон от сезона е тази неделя в 15 часа по bTV.

Странни обстоятелства съпътстват смъртта на не един и двама български владетели. За гибелта на хан Аспарух, например, има само един апокрифен източник, сочещ, че той е убит от "измаилтяните на Дунава". Цар Иван Шишман също си отива от света по неясен начин, като някои от многобройните версии са, че бил убит от султан Баязид и че загинал в турски плен. За истината за смъртта на цар Борис III се спори и до днес.

Той умира внезапно на 49 години, без да е страдал от неличими болести и то в момент, в който България се намира на прага на съдбоносни събития. Седемдесет години след кончината му все още не е разкрита цялата истина. Според историята царят се върнал в България от среща с Хитлер на 15 август. На летището е посрещнат от премиера Богдан Филов, на когото казал, че не са направени "никакви отстъпки" за военно участие на България. Следващите дни Борис прекарал в Царска Бистрица заедно със семейството си. На 19 август той изкачил връх Мусала с брат си княз Кирил, а на 23 август се върнал в София, за да проведе различни уговорени срещи в двореца. Това бил и денят, в който той се почувствал зле и колабирал.

Първото съобщение предположение за насилствена смърт на цар Борис е на Радио Лондон. Само часове след официалната вест за смъртта на Борис, радиото съобщило, че българският цар е отровен по заповед на Хитлер. Дори Чърчил бил казал назидателно: "Такава е съдбата на съюзниците на Хитлер." Според някои историци съобщението на Радио Лондон имало пропагандна цел, за да се настрои българският народ срещу евентуалните убийци на царя. Веднага след това и Радио Москва съобщило, че царят е отровен от Хитлер. В мемоарите си царица Йоанна оборва тази теза с факта, че германските власти изпратили светкавично двама немски лекари при Борис.

Главен асистент н.с. Марко Лалчев от сектор "Физико-химия" в Института по криминалистика и криминология към МВР предлага трета теория за смъртта на Борис: "Смятам, че е бил е отровен. След срещата с Хитлер той е летял със самолет на голяма височина. Изказвам версията, че в тази маска може да сложат няколко капки живак. Той се връща след тази среща и след две седмици почива."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай