Богата на протеини диета - вредна колкото и пушенето

Богата на протеини диета - вредна колкото и пушенето | StandartNews.com

Лондон. Диетата, богата на животински протеини - месо, мляко и яйца, носи толкова рискове за здравето, колкото и пушенето по кутия цигари на ден. Това твърди американско изследване, цитирано в британските медии. Учените изследвали хиляди хора в продължение на 20 години и установили, че тези, които се хранят предимно с животински храни, 4 пъти по-често страдат от ракови заболявания. Предишни изследвания са показвали, че консумацията на червено месо повишава риска от рак, но сега се набляга на процента на белтъчините в диетата. 

 

Според The Telegraph, учените са открили, че рискът от смърт от каквато и да е болест при хората на средна възраст, е 74% по-висок при изследваните, които се хранят предимно с месо и млечни продукти, в сравнение с тези на нископротеинова диета. Съотношението се обръща обаче в групата над 65-годишна възраст. 

 

Високопротеиновите диети, като например режимът на Аткинс, станаха много популярни в последните години поради драстичната загуба на тегло, която се постига чрез спазването им. Учените предупреждават, че такъв режим може много да навреди на здравето в дългосрочен план. СЗО препоръчва ограничаване на употребата на мазнини, сол и захар, но все още не се е изказала за белтъчините.

 

Колко протеин е твърде много?

 

Според изследователите, за да се говори за високопротеинова диета, трябва повече от 20% от калорийния прием да идва от белтъчни храни. Препоръчва се на хората на средна възраст на ден да консумират 0,8 грама протеин на килограм тегло. За човек с тегло 57 кг препоръчителната доза е 45-50 г протеин дневно. 

 

Една 300-грамова пържола съдържа 77 г протеин. Чаша мляко от 200 мл дава 12% от препоръчителната дневна доза, а 40-грамово парче зряло сирене - 20 на сто от дневните белтъчини. Порция пилешки гърди или филе от сьомга доставят 40% от препоръчителния протеин.

 

Авторите на изследването препоръчват за сметка на месото и млечните продукти да се яде повече риба, плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни - както всички традиционни съвети за здравословно хранене. В по-късна възраст обаче хората трябва да приемат повече протеиним за да се предпазят от наднормено тегло и слабост на костите и мускулите. 


Наистина ли пържола = кутия цигари?

Британски експерти по храненето се противопоставят на сравнението на яденето на месо и мляко с пушенето на цигари. "Това е погрешно и потенциално опасно", заявява д-р Гюнтер Кюнле, който смята, че това може да навреди на посланията за общественото здраве на принципа "Защо да спирам да пуша, когато сандвичът с шунка и кашкавал е също толкова вреден". Той и колегите му посочват, че намаляването на приема на червено месо наистина снижава риска от развитие на рак, но все пак балансираната диета си остава най-добрият избор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай