БНБ няма да може да отпечата изборните бюлетини

БНБ няма да може да отпечата изборните бюлетини | StandartNews.com

София. Капацитетът на печатницата на БНБ не позволява там да се изготвят всички изборни бюлетини.

Директорът на печатницата Георги Симеонов обяви, че машините нямат техническата възможност в срока от 8-10 дни да подготвят толкова бюлетини, колкото са необходими за такива мащабни избори като парламентарните, президентските и за Европарламент. предаде Дневник.

В проекта за нов Изборен кодекс, който парламентът прие на първо четене, е записано, че бюлетини ще се печатат само в печатницата на БНБ. Това се прави за подобряване сигурността и за избягване на скандали от рода на "Костинброд".

Според нормативния акт се дава възможност част от бюлетините да бъдат прехвърлени към печатница – подизпълнител, а дейността й да се наблюдава от Министерство на финансите. По този начин на практика само част от изборните книжа ще се поемат от печатницата на народната банка, а останалите ще бъдат отново в частни печатници под надзора на държавата, както бе и сега.

Директорът по производството в полиграфическата база на БНБ Божидар Василев също коментира, че според новите изборни правила в изключително кратки срокове трябва да се извърши печат в голям обем. Той обърна внимание на това, че бюлетината трябва да е с дължина до максимум 61 см, а се предвижда двойна номерация, която ще изисква и двойна перфорация, поради което бюлетината ще се удължи с близо 6 см.

Членовете на обществения съвет изчислиха, че ако на изборите се регистрират към 50 партии с по 17 кандидати, това прави близо 1000 имена върху бюлетина, а за някои многомандатни райони, особено в София, ще са до 7-8 хил., което ще направя бюлетината абсурдно дълга.

Ето защо съветът излъчи работна група, която да даде становище и предложения за решаване на казуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай