Блокадата на Турция се отлага

Искането ни турците да насрочат среща е изпълнено, обясниха превозвачите

Блокадата на Турция се отлага | StandartNews.com

София. Границата с Турция няма да бъде блокирана. Това заяви за "Стандарт" Илиян Филипов, член на УС на Съюза на международните превозвачи (СМП), в който членуват над 200 български автомобилни фирми.

 

Причината за отлагане на затварянето на границата е изпълненото ни искане да бъде насрочена среща между автомобилните администрации на двете стани, обясни Филипов. То бе поставено съвместно с Националния съюз на българските превозвачи (НСБП) пред министъра на транспорта Данаил Папазов на 6 февруари.

 

Благодарение на нашия натиск срещата ще се състои на 21 февруари в Анкара, припомни Филипов. На нея ще бъдат уточнени квотите еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни, както и останалите спорни въпроси. СМП и НСБП категорично се разграничават от каквито и да било други протестни действия по българо-турската граница, тъй като смятаме, че за да бъде ефективна срещата в Анкара, напрежението преди нея не трябва да ескалира, коментира Филипов. Превозите на товари между България и Турция продължават с многократните СЕМТ разрешителни. Спрени от 30 януари са единствено превозите с еднократни разрешителни, напомни Филипов.

 

На извънредно заседание УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (AEBTRI) в понеделник ще разгледа ситуацията с Турция, съобщиха оттам. На него е поканен и директорът на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев, който ще запознае асоциацията, продаваща ТИР карнети, с договорената на 21-ви в Анкара среща.

 

Хасково е в бойна готовност

 

300 камиона имат готовност да завардят българо-турската граница тази сутрин при ГКПП-тата Капитан Андреево-Капъкуле и Лесово-Хамзабейли. Това съобщи зам.-председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Петко Ангелов. Заради инатлъка на Турция да се яви на традиционната среща в края на всяка година за договарянето на квотите малките превозвачески фирми у нас генерираха вече огромни загуби. И на практика, ако застоят им продължи до края на месеца, те са обречени на фалит, обясни Ангелов.

 

Проблемът не е толкова осезаем за крупните логисти, но те са решили при нужда да излязат на барикадата в знак на солидарност с малките.

 

ОТ БАСАТ обясниха, че насрочената среща в Анкара не е достатъчна, тъй като няма никаква яснота какво ще се случва до 21-ви, а и занапред. От БАСАТ са категорични, че няма да допуснат дори и на две гуми ТИР да прекоси границата.
За подкрепа на шофьорите на място от организацията са осигурили сандвичи, кафе, чай и вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай