Благодетелят от Гурково има роднини в Бесарабия

Благодетелят от Гурково има роднини в Бесарабия | StandartNews.com

Бизнесменът Кольо Атанасов има 4 деца, дава дом и работа на нашенци в Украйна

Предприемачът Кольо Атанасов от старозагорското градче Гурково обяви, че е готов да осигури работа и подслон на неколкостотин бесарабски българи. Оказа се, че корените на този благороден жест могат да се открият далеч назад и в съдбата на неговия род. Преди повече от век и половина 64 семейства от тогавашното балканско селище Хаинето /б.а. старото име на Гурково/ намират спасение от турския поробител в Украйна и основават в Запорожието българското село Радуловка. "Сред тях е бил братът на моя прадядо Кольо - Стоян", разкрива правнукът, който носи неговото име. Според някои сведения този непокорен балканджия е бил поборник в четата на гурковския войвода Генчо Къргов. Атанасов съжалява, че много пъти досега се е канил, но все не намирал време да отиде да види потомците на своите роднини. Той не крие обаче, че би бил безкрайно щастлив, ако съдбата отново ги събере в родината.

Освен този чисто емоционален повик на кръвта гурковският предприемач, който е мажоритарен собственик на най-голямото предприятие в региона - "Булметал", има и съвсем прагматични цели. Фирмата произвежда широк асортимент метален амбалаж за хранително-вкусовата и химическата промишленост, като 70 на сто от продукцията е за европейския пазар. В момента в предприятието работят около 450 души, средната заплата е 650 евро на месец. Скоро щели да откриват и ново производство, а гладът за квалифицирана работна ръка в района е направо крещящ. "Единственият ни избор са младежи от малцинствата без никакво образование и квалификация", посочва Кольо с надежда, че млади хора от Бесарабия наистина могат да се влеят като свежа кръв в нашата икономика. В новия завод можели да назначат веднага 100-150 души с най-различни професии - оператори на машини с ЦПУ, стругари, фрезисти, шлосери, шофьори, мотокаристи, дърводелци. Не са мит и жилищата, които бизнесменът обещава на нашите сънародници от Украйна. "Фирмата ни има 30-40 ведомствени апартаменти и къщи в Гурково и Николаево, притежаваме и собствено общежитие, в което могат да се настанят около 200 души, ако се наложи", уверява Атанасов.

Веднага след публикацията в "Стандарт" много хора му се обадили да го поздравят за патриотичния жест към нашите сънародници. Най-хубавото е, че са го потърсили и бесарабски българи. С един от тях, Юрий Раданов, който искал да дойде в Гурково със семейството си, разменили няколко писма по електронната поща. Кольо го информирал за всичко, което го интересува - за търсените специалисти и заплатата, колко ще бъде наемът във ведомствените апартаменти, дали може да си купи след време жилището, колко ще струва и т.н. Потърсили го завчера и две семейства бесарабски българи, пристигнали в добричкото с. Гурково. Бизнесменът бил впечатлен, че съпрузите са металурзи.

Съгражданите на 42-годишния Кольо Атанасов не са изненадани от неговия благороден и родолюбив жест. Семейството, ревностни християни, е сред най-уважаваните и авторитетни фамилии в Гурково. Той и съпругата му Гленка имат 4 деца - трима синове и една дъщеря. Най-големият Атанас е на 17 години, Таня е на 16, Станчо на 13, а най-малкияг Давид е на 9 месеца. "И като работодател, и като човек Кольо няма грешка, готов е да подаде ръка на всеки в нужда", хвалят го неговите работници и служители от предприятието. И това е най-голямата гаранция, че той е готов да приеме нашите сънародници от Украйна като своите роднини от Радуловка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай