Бившите посланици на Франция и Германия си получиха ордените

Бившите посланици на Франция и Германия си получиха ордените | StandartNews.com

София. С година закъснение бившите посланици на Германия – Матиас Хьопфнер, и на Франция - Филип Отие, получиха най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" първа степен. Ордените им бяха връчени от президента Росен Плевнелиев на церемония на "Дондуков" 2 днес.

По традиция държавният глава връчва отличието на всеки чуждестранен посланик у нас при изтичането на неговия мандат, а процедурата изисква това да му бъде предложено от министъра на външните работи. Кристиан Вигенин обаче отказа да направи това и двамата дипломати останаха без ордени. Матиас Хьопфнер и Филип Отие изразяваха трайна подкрепа към гражданските протести срещу кабинета "Орешарски".

Днес двамата бивши посланици получиха висшите държавни отличия за заслугите им в развитието на двустранните отношения на Федерална република Германия и на Френската република с България.

„За мен е изключително удоволствие в този ден, в който като държавен глава връчвам най-висшия орден „Стара планина" първа степен на техни превъзходителства Матиас Хьопфнер и Филип Отие. Тези отличия са признание за личния принос на всеки един от тях за развитието на двустранните отношения между Република България и държавите, които те представляват", заяви Плевнелиев.

По думите му, тези отличия са и символ на това, което двамата посланици лично са направили за България и за Европа като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай