Бисер почита загиналите в потопа с панихида

Бисер почита загиналите в потопа с панихида | StandartNews.com

Хасково. Панихида в памет на шестимата загинали в наводнението в зловещото утро на 6 февруари 2012 г. служат в селския храм в село Бисер четирима свещеници. В църквата "Св.св. Кирил и Методий" в почерненото от водната стихия преди 2 години харманлийско селце се събраха роднини на починалите в ледените води на язовир "Иваново". Рано сутринта на 6 февруари 2012 г. пълноводният водоем пропука стената си и заля селото. 

Жителите на с. Бисер и роднините на загиналите, дошли от различни краища на България, по-късно ще почетат паметта на шестимата и със символично хвърляне на венци в река Бисерска. 

За оцелелите в потопа в селото бисерчани готвят курбан още от сутринта, над 200 кг месо е в казаните, животното за курбана е купено от ГЕРБ.

21 къщи от съборените във водната стихия в село Бисер все още не са възстановени, това предимно са жилища на хора, които не живеят постоянно в Бисер, а си идват тук през почивните дни. Тези хора казват, че са съгласни да получат макар и по-малък дом от този, който са загубили, но категорично искат къщите им да бъдат вдигнати отново, тъй като смятат един ден отново да се върнат да живеят на село.

На днешниия 6 февруари река Бисерска тече спокойна и няма нищо общо със страховитата гледка, която беше на този ден по обяд преди две години. Сега хората казват, че цялото внимание на политици, на което се радваха малко след трагедията, се е изпарило тотално. Последната една година в селото не е направено нищо, за да продължи възстановяването му. Много от хората загубиха в потопа оранжериите си, от които се препитаваха. Бисерчани обаче искат да знаят кой е виновен за трагедията и да научат категорично чия е била собствеността на язовир "Иваново". Хората в Бисер казват, че едва тогава ще намерят покой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай