"Безмер" става южен плацдарм на НАТО

Върху удължената писта ще кацат и най-големите самолети на алианса

"Безмер" става южен плацдарм на НАТО | StandartNews.com

Плацдарм за всяка голяма операция на южния фланг на НАТО. В това е на път да се превърне авиобаза "Безмер", след като алиансът реши да излее 60 милиона лева за модернизация на летището. Така на него вече ще могат да кацат и най-големите военнотранспортни натовски самолети.

Процедурата по разглеждане на офертите за авиобазата, която съществува от 73 години, приключва. 60-те милиона лева инвестиции ще отидат за разширяване и модернизиране на авиобазата, обяви във вторник в Ямбол военният министър Ангел Найденов. Очаква се пистата да бъде разширена и на север към община Сливен, и на юг към село Безмер, което е в община Тунджа.

България вече е давала на алианса да използва летище Сарафово за самолети цистерни, които зареждаха изтребители над морето. Сарафово обаче е прекалено близо до голям град като Бургас и най-големия курортен комплекс у нас Слънчев бряг. След разширението си авиобаза "Безмер" става идеалното място за такъв вид операции, твърдят запознати. На всичко отгоре базата е само на около 25 км от полигона "Ново село", където ще бъдат разположени американски сухопътни части. За подобен тип летища важи правилото на Формула 1. Пистите там се правят близо до летища, далеч от голям град и по възможност с максимум комуникации. Това отговаря напълно за авиобаза "Безмер", твърдят специалисти. Години наред цялата ударна авиация, която поддържа пехотата на българските военновъздушни сили, беше разположена основно на "Безмер". В случай че самолетите СУ-25 бъдат извадени от въоръжение, имаше опасност България да остане без ударна авиация. А СУ-25 е уникален в редиците на НАТО. Просто във военновъздушните сили на пакта няма друг СУ-25 освен българските. Всъщност освен нашите самолети има само един друг чист щурмувак в силите на алианса - американският А-10. Той обаче е особено ценен от щатската армия, която в момента предлага неговата модернизация, така че да остане на въоръжение. Очевидно това трябва да се случи и с българския щурмувак.

Министър Ангел Найденов във вторник успокои жителите на Ямбол, че личният състав на авиобаза "Безмер" остава. Планираното от предишното ръководство на министерството съкращение няма да се състои. Така на практика повече от 200 военнослужещи запазват работните си места. В Ямбол не е тайна, че заслугата за това е преди всичко на червения депутат Атанас Мерджанов, който е председател на вътрешната комисия в българския парламент. Именно Мерджанов бе инициатор и основен лобист за спирането на съкращенията на "Безмер". С негова помощ бяха запазени и други 200 работни места на три военни формирования на Сухопътните войски във и около Ямбол. Самият депутат публично благодари на министъра и на началника на отбраната генерал Симеонов за преразглеждането на планираните съкращения.

За нашето село базата е от огромно значение. Голяма част от хората тук са бивши или настоящи военни или цивилни служители в нея, коментира пред "Стандарт" кметът на село Безмер Росен Русев. Оказа се, че той в момента е действащ военен. "Аз се явих на изборите преди две години като независим, спечелих и сега ползвам правото си да кметувам, след което законът ми позволява да се върна под пагон на работното си място", обясни Русев. Той припомни, че някога на летище "Безмер" са кацали големи съветски самолети, които са изнасяли български плодове и зеленчуци. Не е тайна, че аеропортът, който се намира само на 7 км от Ямбол и на по-малко от 20 от Сливен, се използва от всяка власт. Няма премиер на България, който да не е кацал на летище "Безмер", идвайки в Ямбол, Сливен и околността. По време на кризата с банковите заложници през 2011 година в Сливен баретите и психолозите на МВР от София пристигнаха със самолет, кацнал на "Безмер". Базата е част от българо-американското военно споразумение и се използва редовно през последните години за съвместни учения. Преди година и половина нейни военни бяха арестувани за незаконно изнасяне на 106 ракети "въздух-земя", а съдебният процес още продължава. През последните години държавата изкупи земите на собствениците около базата. Така всички бяха овъзмездени и процедурата, която продължи няколко години, е напълно приключила. Това означава, че няма законови пречки разширението на авиобаза "Безмер" да стартира и на практика. Очаква се успоредно с удължаването на пистата да бъде обновена и техниката за приемане и водене на самолети. Със сигурност ще има и специална връзка между авиобаза "Безмер" и авиобаза "Ново село".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай