Бежанците под строй за преглед от ВМА

Бежанците под строй за преглед от ВМА | StandartNews.com

Хасково. Екип от ВМА работи от днес в бежанския център до с.Пъстрогор, съобщи шефът на Агенция за бежанците при МС Никола Казаков.

Той уточни, че всички домуващи чужденци минават профилактични прегледи и при засичане на заразни болести те ще бъдат насочвани към съответните клиники. Казаков призна, че вече е имало случаи на засичане на преселници със сифилис и СПИН.

Никола Казаков придружи за оглед до бежанския център „Пъстрогор" вътрешният министър Цветлин Йовчев. Министърът съобщи, че МЗ вече разработва списък за медикаменти и ваксини, които трябва да бъдат подсигурени за бежанците на базата на данните за най-разпространените заболявания в регионите от Близкия Изток на Световната здравна организация.

В Хасково министърът привика и членовете на единия от двата Тактически оперативни щабове. Негов председател ще е заместник-председателят на Агенцията за бежанците Александър Димитров, а заместник-областният управител на Хасково Кадир Исов.

След срещата стана ясно, че до 10 дни ще бъде решено кои са най-подходящите в Хасковски регион помещения за прием на пристигащите у нас бежанци.

Търсенето е насочено към такива места, които няма да изискват много време и ресурс, уточни вътрешният министър. Йовчев посочи, че бази като Временния приемателен център за бежанци в Харманли, който може да приеме при криза 1000 души на палатки е краен вариант.

Относно лошото състояние на базата, чиито терен е обрасъл в буренаци, Йовчев увери, че вече е разпоредена тежка техника за разчистването, за да бъде приведен все пак центъра в готовност.

Друга от мерките е разпореждането към Тактическия щаб, базиран в Елхово за усилване на техническото наблюдение на турско -българската граница, за „да се ограничи потока от влизащи в страната ни бежанци". „В момента имаме възможност да потърсим оперативна и техническа помощ по линия на Фронтекс и ще го направим, каза още Цветлин Йовчев. Той посочи, че на среща в понеделник с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом ще поиска техническа помощ за по-ефективното наблюдение на южната ни граница.

Друга от организационните мерки е ускоряване на процесите по обработката на документите на преселниците за искането на статут, което ще отпуши бежанските центрове.

Според разпорежданията в бежанските центрове започва и „пресявка" на хората и разпределянето им на рискови групи. Въпреки че засега няма конкретни данни за преминали границата ни членове на терористични групировки, разпределянето ще се направи като превантивна мярка за засилване на националната сигурност, уточни министър Йовчев.

Като пример той посочи, че семействата се считат като група с по-нисък рисков статут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай