Без бурки и в София

Без бурки и в София | StandartNews.com

Носенето на бурка на обществени места да се забрани и в София. От ВМРО не пропуснаха столицата и внесоха в местния парламент предложение за забрана на носенето на бурки, никаби и аксесоари, които покриват лицето. Идеята ще се обсъди в общинския съвет най-вероятно през юни или юни. "Бурките нямат нищо общо с традиционното мюсюлманство в България. Тези символи са мотивирани финансово от Саудитска Арабия и Турция", посочи на пресконференция днес евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Той обясни, че забраната е нужна заради навлизането на нетрадиционни символи на религиозен радикализъм, които провокират и заплашват националната ни сигурност. Предложените санкции са от 100 до 500 лв. при първа проява с бурка и до 1000 лв. при повторно нарушение. Забраната ще засегне обаче и всички покривала за лицето, като например тези на футболните запалянковци. "Ние не търсим религиозен разговор", увери Джамбазки. И обясни - "Ако хората са с маскирани лица, означава, че целят да не бъдат идентифицирани и искат да направят бели".

Бурките вече са забранени в Пазарджик и Стара Загора, а войводите от ВМРО са внесли такива предложения и в Пловдив, Шумен, Бургас, Враца, Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай