Бели гранули заляха южните плажове

Бели гранули заляха южните плажове | StandartNews.com

Бургас. Мистериозни бели гранули заляха южните плажове от Приморско до Синеморец. Сферичните топчета се изхвърлят от морските вълни и на места ивиците са побелели като от градушка. До момента никой не знае какъв е произходът им, неизвестен е и съставът им.

Седем сигнала са подадени през последните два дни в РИОСВ-Бургас. От местната екоинспекция съобщиха, че са извършени проверки и са взети проби от неизвестното вещество. Резултатите от лабораторния анализ обаче ще станат ясни след няколко дни.

До момента нито една институция не се наема да изкаже дори и предположение за произхода на белите топчета. Според туристи, подали сигналите, странните сфери имат мирис на нефт и са мазни на пипане. Най-засегнати от неизвестната бяла субстанция са Северният плаж в Приморско, ивиците на къмпингите "Арапя" и "Оазис" и плажа и устието на река Велека. По крайбрежието на Варвара и Синеморец също има голямо количество от белите топчета. В четвъртък следобед туристка е занесла в бургаската РИОСВ морска вода, в която плуват топчета.

"Получихме сигнал, но нямаме представа откъде са се появили тези бели топчета. Не мога да изкажа никакво предположение", заяви шефът на морска администрация в Бургас капитан Живко Петров. Според местни жители подобен феномен може да се случи след разлив на корабно масло в морето или петролен продукт и след обработка на разлива със специални химически вещества. В морска администрация обаче няма регистриран разлив през последните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай