Бащата на интернета не робува на модата

Бащата на интернета не робува на модата | StandartNews.com

София. Обикновен телефон, без каквито и да е екстри, с който може само да се говори. Може би ще се учудите, когато разберете, че точно такъв е избрал не кой да е, а бащата на интернета у нас - Захари Петров. В момента той е консултант по информационни технологии и кандидат за депутат на СДС в 25-ти МИР в София редом с Бойко Борисов и Сергей Станишев.

"Имам малък ключодържател с две отвертки и клещи. Какъвто интерес представлява той за един професионален монтьор, такъв е за мен и модерният телефон с интернет", обяснява той избора си.

Захари Петров завършил математика и след това се посветил на информатиката. През 1970 г. той бил разпределен в Централния институт за изчислителна техника. Тогава в отдела по софтуер работели около 30 души, а първата българска изчислителна машина С-1020 се побирала в зала от половин декар. Нейната памет пък била... 64 КB, или колкото да побере тази статия. С нея се извършвали инженерни пресмятания, отчитали се сметките за ток и вода. Колкото по-малки били възможностите на машината обаче, толкова повече умения се изисквали от програмиста зад нея.

"Тогава не всеки можеше да работи с подобна техника, а сега гледам деца, които не знаят таблицата за умножение, как правят клипчета с мобилния си телефон. Толкова голям е скокът на техниката", казва Захари Петров.

През 1986 г. той заедно с колегите си в националния център "ИНФОМА" пуска първия интернет в България, който няма нищо общо с интернета в САЩ. Мрежата осъществявала пренос на данни в реално време между всички предприятия в сферата на материалното стопанство. Когато държавата изоставила плановата икономика обаче, нуждата от услугата отпаднала.

"Тогава я предложих на министерство на финансите, за да вържат данъчните служби с митниците. Оттам обаче ми казаха, че митничарите ще унищожат компютрите веднага", смее се той.
Въпреки че Захари Петров не признава модерните телефони, 32-годишният му син Петър е "на ти" с тях. Той има последен модел с тъчскрийн и интернет. "По него гледа даже кога ще дойде трамваят", шегува се баща му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай