Банско откри сезона с много награди, игри и музика

Банско откри  сезона с много награди, игри и музика | StandartNews.com

Банско. И тази година на откриването на ски сезона в Банско се разиграваха големи награди. Играта „Ловци на съкровища" изкуши и млади, и стари да се включат в голямото ровене в снега, където бяха закопани 33 сандъка с различни изкушения. Състезателите буквално се бориха със зъби и нокти, за да стигнат до подаръците, но нямаха право да ползват други инструменти, за да изкопаят сандъците. Това обаче не сломи спортният дух, дори ожесточи още повече участниците в играта. Сред тях имаше амбициозни състезатели, които не искаха да се примирят само с една награда. Късметлия, който откри един от сандъците, не напусна заградения участък, докато не даде сериозни инструкции на съпругата си – къде и как да рови, за да изкопае поне още едно сандъче.

Големият щастливец, който спечели Голямата награда – часовник Chopard с диаманти за 16 000 лв. – за малко да пропусне шанса си. Столичанинът Ивайло Шаклов, улисан в каране на ски, щеше да забрави да получи съкровището. Тъкмо когато останаха само два неотворени сандъка и на всички беше ясно, че в единия от тях се крие специалната награда, късметлията го нямаше. Все пак Ивайло се появи навреме и неговият сандък с номер 9 му донесе голямата награда.

Иначе в играта се включиха около 300 мераклии. 33-ма от тях спечелиха награди. Всичко това се случи под жарките лъчи на слънцето, сред добре обработените писти на Бъндеришка поляна. Водещ на състезанието беше Део.

„Победи шампионите"

Големият ден започна час по-рано със състезанието „Победи шампионите", в което всеки можеше да премери сили със звездите Попангелов, Жирардели, Алфан и Козир. Веднага след показното спускане на легендите, по пистата се пробваха около 70 млади надежди на зимните спортове.

Първите 5-ма по време скиори, които се пуснаха по писта Томба, получиха шанс да се включат в играта „Ловци на съкровища". Първите трима пък спечелиха награди – ваучер на стойност 400 лв. от Maxsport за трето място, ваучер на стойност 750 лв. от Maxsport за второ място и „Bansko premium card" за първенеца в състезанието – 40-дневна безплатна карта за целия зимен сезон от Юлен АД. Банскалията Георги Малчов се класира трети в състезанието с време 25.64 сек. Само с 24 стотни по-добро време – на второ място – се нареди Стоян Върбанов от Смолян, а първото място спечели софиянецът Владимир Попов. Наградите на първенците бяха връчени от звездите-скиори.

След спускането на скиорите, включили се в играта „Победи шампионите", сезонът беше официално открит. Това беше отбелязано със спускането на ски легендите заедно с децата от ски училището на Юлен и с красивата заря, която огря Бъндеришка поляна.

Музика, кулинария и много празнична атмосфера

Между двете игри на Бъндеришка поляна имаше чудесен концерт – Лора Караджова, Криско и 100 Кила пяха в компанията на балет НОВА.

Когато слънцето се скри, празненствата се преместиха на централния площад на планинския град. Ути приготви 50 килограмов суджук пред очите на любопитната публика. Кулинарната фиеста бе полята с над 500 литра вино и гарнирана с много подаръци, които Ути щедро раздаваше. Той обеща, че следващата година на площада ще има 1 тон суджук и 1 тон вино.

В празничната церемония взеха участие вицепремиерът Даниела Бобева и министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева, министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов и зам.министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Най-ярките звезди на световните ски – Алберто Томба, Марк Жирардели, Люк Алфан, Юре Козир и Петър Попангелов – също присъстваха на празненството в града. Както и Генади Стоицов от Банско, който тази година завоюва два златни олимпийски медала на „Спешъл олимпикс". Един по един легендите приветстваха Банско под бурните аплодисменти на хилядите на площада. Те получиха от кмета на града Георги Икономов Почетния знак на кмета за високи заслуги в развитието на общината.

„Тази година посрещаме ски сезона с още едно признание за Банско. След титлата „Зимна столица на Балканите" в престижната световна класация на специална церемония в Кицбюел, Австрия нашият град бе обявен за най-добър зимен курорт в България на годината и по този начин се нареди в топ 20 на планетата. Световните медии направиха тази новина достояние на над 100 милиона жители в света. Затова аз се обръщам с думи на благодарност към всеки един от вас, които има принос това високо признание да се случи. И когато ни питат – „Защо Банско?", с гордост можем да отговорим - „Защото светът ни познава!" С тези думи кметът на Зимната столица на Балканите откри ски сезона и пожела прекрасна зима и чудесни преживявания на своите съграждани и на гостите на Банско.

Невероятното шоу на група „Вакали" съпътстваше откриването на Коледния базар. Под звуците на тъпани, на фона на огнено шоу, кметът Икономов и търговският съветник при Австрийското посолство Михайл Ангерер откриха базара, докато актьори със светещи костюми се движеха сред хилядите, събрани на площада в Банско. „Като ехо от планината" – така нарекоха своя концерт-спектакъл вдъхновените самодейци при Читалището в Банско – това беше спектакъл на песните, танците и мелодиите на региона, представени по неповторим начин. „Най-добрият зимен курорт в България" според Aкемията на световните ски, Банско не забрави и традиционната кухня. Празникът продължи с откриването на кулинарна изложба „Това е Банско", на която над 50 местни фирми демонстрираха своите деликатеси. До късно вечерта Румяна Попова и нейната танцова формация веселиха хилядите, дошли в курортния град за празненството. Дългите хора, извили се на площада в града под Тодорка, бяха осветени от 10 минутна заря. Купонът завърши традиционно в Happy End, където DJ Rae и Lovely Laura забавляваха веселата тълпа до сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай