Балони ще разпръскват Wi-Fi

Балони ще разпръскват Wi-Fi | StandartNews.com

"Екс" и "Гугъл" с иновативни предложения, изпробват услугата в Индонезия

Пълнят ги с хелий, "учат" ги накъде да летят

Възможно е съвсем скоро иновативна идея да пробие на световния пазар. Балони с горещ въздух и хелий ще разпространяват безплатен интернет в райони, които до момента са лишени от услугата.

Идеята за тази иновация е на "Екс" - компания, която е известна с радикалните си новаторски предложения за решаване на световни проблеми. От компанията планират да изведат в стратосферата мрежа от балони, които да излъчват интернет връзка към селски и отдалечени райони в света. Не е достатъчно обаче просто да прикрепят антена към балона - ветровете са твърде силни и той може да бъде отнесен. Освен това балоните са твърде високо, за да бъдат привързани към земята, а и въжетата ще бъдат опасни за самолетите. Заради тези препятствия иноваторите от "Екс" решават да оставят балоните да се носят и да ги "научат" как да летят по вятъра, за да отидат, където трябва. Идеята им е да разполагат с достатъчно балони, така че, когато един излезе от даден район, друг вече да е готов да влезе в него и така те да си препредават интернет връзката точно както телефонът се свързва последователно с различни клетки, докато караме по магистралата.
Идеята за балони, които да разпръскват интернет връзка, не е от вчера. Миналата година от Google съобщиха своята идея за пускането на поне 300 балона от проекта Project Loon. Идеята, която трябва да се реализира през тази година, е чрез тях да бъде осигурен интернет достъп до отдалечени райони чрез балони.

Очаква се Южното полукълбо първо да получи безплатния интернет чрез балоните. Ако резултатите са добри, Google ще започне да приема и клиенти, които да използват балоните. Идеята е чрез тях и мобилни оператори да могат да увеличават покритието на мрежите си.

От Google твърдят още, че новата технология ще бъде незаменима в случаи на бедствия и аварии и с едно просто пренасочване на балон или дрон лесно ще бъдат покрити засегнатите райони.

Балоните са изработени от плътна пластмаса, способна да задържа по-леки от въздуха газове с високо налягане.
От "Екс" пък до момента са успели да навигират балоните в рамките на вертикален отрязък от две мили и да ги отвежда до желаната точка на разстояние 20 000 километра с не повече от 500 метра отклонение. Компанията вече преговаря с телекомуникационни оператори по целия свят и през тази година ще изпита услугата в реални условия над страни като Индонезия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай