България открива трето почетно консулство в Япония

България открива трето почетно консулство в Япония | StandartNews.com

София. България ще открие ново почетно консулство в Япония, реши Министерски съвет на днешното си редовно заседание.

То ще се намира във втория по важност икономически център – региона Кинки в западната част на остров Хоншу, който произвежда 16% от брутния вътрешен продукт на страната. На територията на Кинки са концентрирани около една четвърт от живеещите в Япония българи. 

За почетен консул на страната ни е определен Юдзуру Хирано. Хирано е председател на Асоциацията на ресторантьорите в Осака и президент на компанията "Хонке Санукия", която поддържа верига от над 80 заведения за обществено хранене и няколко хотела.

Седалището на почетния консул ще бъде град Идзумиоцу, а окръгът ще обхваща префектурите Осака, Киото, Хього, Шига, Нара, Уакаяма и Мие. Към момента страната ни има двама почетни консули в Япония – Хисаши Накаяма със седалище в Йокохама и Шиничи Мунесама със седалище във Фукуока.

Откриване на ново почетно консулство в регион Кинки ще подпомогне по-нататъшното разширяване на търговско-икономическите връзки и засилване на културния и научно-образователния обмен между двете страни, аргументира се правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай