Бакалов: Не съм виждал такъв взрив, нямали са шанс

Бакалов: Не съм виждал такъв взрив, нямали са шанс | StandartNews.com

София. Хората във взривилия се цех в Горни Лом не са имали никакъв шанс, каза по Нова ТВ вътрешният министър Йордан Бакалов. „Виждал съм много взривове, но такъв не съм виждал", каза той и посочи, че единственото, което е спасило близкото село от взривната вълна, е било преградно съоръжение, което насочило взрива нагоре.

По повод слуховете, че в завода се е работело с метален чук, което е в противовес на безопасните условия на труд при работа с взривоопасни материали вътрешният министър коментира: „Няма как с железен чук да се разглобяват мините. На този етап нямаме такава информация".

По думите му, по време на проверка на Служба КОС от септември било констатирано, че там има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение. В същия ден мините са преместени в складовото помещение.

Следващата направена констатация е, че количествата, които трябва да се съхраняват са много повече, отколкото трябва да бъдат, а разстоянията между палетата, на които се държат тези мини, е по-малко от допустимото.

„На 24 септември е имало проверка пак от Служба КОС - отстранен е проблемът в парната централа. Отстранен е проблемът и с подреждането на мините", обясни министър Бакалов.

Той отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да е било само на документи. „Този, който се е подписал под документа, носи съдебна отговорност", категоричен бе вътрешният министър Йордан Бакалов.

Йордан Бакалов обясни, че лицензът на фирмата е бил отнет два пъти - през 2007 и 2010 година. След обжалване в съда обаче лицензът е възобновен.

15 души загинаха при взрива на цех за обезвреждане на военни мини "Миджур" във видинското село Горни Лом. Сред първоначалните версии за инцидента е човешка грешка. В 9.30 ч. започна огледът на местопроизшествието от разследващите органи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай