Аварийно осветление и телефон в асансьорите

Аварийно осветление и телефон в асансьорите | StandartNews.com

София. Кабините на асансьорите ще трябва да бъдат оборудвани с аварийно осветление, което да се включва автоматично при прекъсване на тока. Целта е да се намали дискомфортът на пътниците в такива ситуации. Това гласят промени в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, които бяха приети от Министерски съвет. Измененията са насочени към асансьорите, пуснати на пазара в България преди влизането в сила на наредбата през 2002 г.

 

Въвежда се изискване до 31 декември 2016 г. да се осигури аварийна двустранна разговорна връзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно. Така ще се осигури бърза реакция от страна на аварийната служба при инциденти и ще се ограничат случаите, при които пътниците сами напускат асансьора. Именно тогава възникват и най-много злополуки. До 30 юни 2016 г. шахтите на асансьорите трябва да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и ролковото им помещение трябва да се монтират устройства за аварийно спиране. Това ще повиши безопасността на сервизните техници.


За асансьорите, които нямат устройство за контрол на товара и площта на кабината им е по-голяма от стандартната, има две алтернативи. Те са до 31 декември 2015 г. да се монтира устройство за контрол на товара, което не допуска движение на асансьора, ако е претоварен, или в кабината да се сложи врата, която да ограничи площта за пътниците. До 31 декември 2023 г. под кабината на асансьорите в блоковете и до 31 декември 2018 г. в другите сгради трябва да бъде сложен предпазен щит. Той ще предпазва хората от падане в шахтата, когато напускат кабината при принудително отваряне на вратата на шахтата след засядане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай