Артефакт от 1912 г. хвърли мистерия, която никой не може да реши

Но дори и с цялата информация, все още не е сигурно за какво е бил

Артефакт от 1912 г. хвърли мистерия, която никой не може да реши | StandartNews.com

Ръкопис хвърли учените в изненада. 

Ръкописът на Войнич, мистериозен артефакт, открит през 1912 г. от полския антиквар Уилфрид Войнич, е източник на очарование и интриги вече повече от век. Страниците му са изпълнени с непознат шрифт, причудливи илюстрации и без ясен автор или произход, което го превръща в основен обект за криптолози и историци.

Смята се, че ръкописът е създаден в началото на XV век въз основа на въглеродното датиране на пергамента, върху който е написан. Той е разделен на няколко части, всяка от които включва собствен набор от илюстрации и текст, включително билкови, астрономически, биологични, космологични и фармацевтични компоненти. Илюстрациите варират от непознати растения до зодиакални символи, от голи жени до странни предмети, като нито един от тях не е окончателно идентифициран или обяснен, пише dir.bg

Запазените 240 страници от този мистериозен ръкопис подсказват, че може да е бил ръководство за средновековна медицина или фармакопея. Изглежда, че първата част е посветена на растенията и тяхната употреба, но е трудно да се разбере кои точно растения са показани (все пак някои от тях, като дивата теменужка и вид папрат, са разпознаваеми). Рисунките на лекарства изглеждат като копирани, но с добавени странни детайли, докато някои от снимките на растения изглеждат като съставени от части от различни растения.

Астрологията вероятно е била важна за медицината по онова време, за което свидетелстват зодиакалните символи и може би дори изображенията на планети. А един раздел изглежда е свързан с балнеологията, като илюстрациите показват голи жени, които приличат на нимфи, някои от тях носят корони, къпещи се в басейни или вани, свързани със сложна система от тръби.

Но дори и с цялата тази информация, все още не сме сигурни за какво всъщност е бил предназначен ръкописът. Той е като пъзел, който ни дава възможност да надникнем в начина, по който хората са практикували медицина и са използвали астрология през Средновековието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай