Архитект: 80% от постройките у нас не са законни

Архитект: 80% от постройките у нас не са законни | StandartNews.com

София. 80% от сградите и съоръженията у нас не са законни. Това обяви заместник-председателят на Камарата на архитектите в България арх. Николай Гълъбов пред БНР.

Не става въпрос за тотално незаконни сгради, без никакви разрешения, уточни специалистът. Инвестиционният процес е много сложен, разрешителният режим също и от там една пристройка става сложна и скъпа. Бюрокрацията е усложнена. Това кара хората да си решават проблема по простия начин и оттам започват да се натрупват балкончета, остъкляване, които не са узаконени, обясни архитектът.
Почти всяка сграда, с която съм си имал работа, се оказва, че има нещо, което е незаконно", подчерта Гълъбов.

Сегашните процедури трябва де се облекчат, не е нужно да измисляме нови, а просто трябва да погледнем опита на други страни, настоя той.

Гълъбов обясни още, че за къща до 200 кв. метра във Франция въобще не се иска разрешение. И изтъкна, че там се вярва много повече на архитекти и инженери. "Обществото им се е доверило и съответно търси отговорност от тях, докато в България цялата отговорност се държи от властимащите, от министерства и кметове, което спира процеса и го прави по-скъп, коментира още арх. Гълъбов.

При сегашната нормативна уредба един и същ проект в три различни общини се оценява по три различни начина, смята заместник-председателят на Камарата на архитектите в България.

Предизвикателствата на изменението на климата и бедствията, които следват от това могат да се предотвратят с превенция и добро планиране в градоустройството, категоричен бе той. "В много от градовете у нас се изготвят нови общи устройствени планове. Сега е моментът да се включи т. нар синьо-зелена инфраструктура в планирането. Става въпрос за зеленината, паркове, реки, водохранилища. Архитектурата не трябва да надделява, а да допълва синьо-зелената инфраструктура", добави архитектът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай