Антоний се венча за епархията в Европа

Царят и бившият митрополит уважиха празника в Берлин

Антоний се венча за епархията в Европа | StandartNews.com

Берлин. Новият митрополит Антоний се венча за епархията си в Европа. Стотици духовници и миряни се стекоха на празника в Берлин, за да уважат интронизацията на новоизбрания архиерей. Цар Симеон Сакскобургготски, дългогодишен епархиот в Европа, бе най-високопоставеният гост сред миряните. А от духовенството бяха представени всички поместни православни църкви и посестрими изповедания. Дългия път от Финикс, Аризона до германската столица пропътува и бившият митрополит Симеон. Тази година той се оттегли от престола в Берлин поради напреднала възраст и влошено здраве. За празника от София пристигнаха много приятели на Антоний, архонтът на Пловдивската епархия Петър Манджуков, строителният предприемач Йордан Динев, посланикът на България в Берлин Ради Найденов. Соцдепутатът Петър Мутафчиев предаде поздравленията на шефа на ресорната парламентарна комисия Пламен Славов. Светият синод изпрати Великотърновския митрополит Григорий да въдвори Антоний.

"Съзнавам голямата отговорност на архипастирското ми служение. Затова моля всички да ме подкрепят молитвено", каза в словото си Антоний. Новият владика благодари на дядо Симеон, който е създал епархията. Не пропусна да отбележи и помощта на Пловдивския владика Николай, който бе възпрепятстван да присъства, но изпрати за празника митрополитския църковен хор, екип на Пловдивската православна телевизия и духовници. Пред "Стандарт" Сакскобургготски пожела на дядо Антоний много успехи. "Уверен съм, че ще ги постигне", добави Негово Величество. Бившият митрополит подари на наследника си своята владишка патерица с думите "Душата ми е пълна с радост". След литургията паството от Берлин се нареди на дълга опашка, за да си вземе довиждане с първия си владика Симеон. Най-младият в Синода - 35-годишният Антоний, бе избран на престола на Стария континент на 27 октомври от Светия синод.

 

Ще е добър наследник

Симеон, бивш митрополит за Европа

- Ваше Високопреосвещенство, паството Ви се изви на дълга опашка да се раздели с Вас - първия митрополит за Европа.

- Голяма радост ми доставиха. Аз съм вече на 88 г. и от много години служа на Бога. За мен Бог е любов. А любовта е, която оживотворява всичко. Само тя може да обедини хората. Само тя може да донесе добро. Нищо друго. Аз съм служител на Бога на любовта.

- В добри ръце оставихте епархията - спокоен ли сте след избора на дядо Антоний?

- Да. Когато преди 3-4 години патриарх Максим, Бог да го прости, ми каза да си избера един викарен епископ, аз се чудих кого да избера. И се помолих доста силно и се спрях на сегашния митрополит Антоний. Когото наистина Бог го избра и за мен той ще е един добър архиерей. И най-важното - наследник на това, което аз направих с големи грижи, болки и с голяма радост. Бог да благослови!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай