Антон чака инжекция чудо

С помощта на "Българската Коледа" ще настигне по ръст връстниците си

Антон чака инжекция чудо | StandartNews.com

Антон Георгиев е деветокласник от СОУ "Св. Кирил и Методий" в град Белослав. По ръст и тегло малко поизостава от връстниците си, но вече има истински надежди да ги достигне. С инжекциите чудо, които чака от "Българската Коледа". Тийнейджърът е достатъчно голям, за да вярва, че добрият старец пуска желаните подаръци през комина. Но знае, че има добри хора, които са готови да помагат на децата.

Тони е с нефротичен синдром, а по-късно развива и ендокринологично заболяване нанизъм. Проблемът с бъбреците бил засечен още докато момчето е на две години и половина. Тогава трябвало да му правят очна операция и диагнозата станала ясна по време на предварителните изследвания. Досега се лекува с лекарства и през март му предстои втора биопсия. Първата направил д-р Борис Богов от Александровска болница - успешна и без последици за Тони, хвали доктора майката на момчето Ани Ченкова. Жената е много благодарна и на педиатъра д-р Светлана Маринова. За да се изравни момчето по тегло и ръст с връстниците си, трябва да му поставят инжекции, които струват по 400 лева всеки месец. Майка му е санитарка и работи на 4 часа, за да има повече време да се грижи за сина си. Никой не й оказва помощ, не получава пари и от "Социално подпомагане". "Справям се сама, някак си успявам" държи се мъжки тя.

Бащата на Тони отдавна не се интересува от детето и е затворена страница за семейството. Приятелите на момчето в училище и в родния град са много. "Той е нашият талисман", казва с голяма любов към ученика си училищната директорка Веска Вълканова. "Тони не е с комплекси заради заболяването си, учи добре, радва ме", казва още майка му Ани. Синът й е много запален по компютрите и мечтае да стане IT специалист, когато порасне. Сега обаче компютърът му е развален - момчето страда, но затова пък му остава повече време за домашните. Тони е освободен от часовете по физическо възпитание заради бъбречното заболяване. Но обича много да играе и да спортува като всички момчета на неговата възраст.

Сигурен е, че ще порасне и ще може да прави забивки като баскетболната звезда Майкъл Джордан. Негово хоби са и графитите. През 2007 г. Тони е получил първото чудо от "Българската Коледа" - средства за необходимите му лекарства. Сега се надява и на второто - за да стане висок и силен.

Продават Колизеума за Георги и Гюркан

Кампанията "Да подарим надежда за Коледа" се подкрепя от много институции, фирми и жители на Кърджали. Досега са събрани общо 88 000 лева, с които е подпомогнато лечението на 26 деца. Тази Коледа събраните пари са предназначени за шестгодишния Георги Вълчев, който страда от детска церебрална парализа и се нуждае от средства за рехабилитация. Другото дете, което ще бъде подпомогнато, е Гюркан Наим от село Добриново, на 4,5 г. Той има диагноза имунен дефицит и трябва да му бъдат направени генетични изследвания в чужбина. Ученици от близко до Кърджали село, които участват в инициативата за четвърти път, тази година не успяха да стигнат до благотворителния концерт заради снега. Затова изпратиха за базара красиви картички, които сами са изработили. На щандовете деца от над 20 училища предлагаха сурвачки, стъклописи, изделия от дърво, пластмаса, хартия и други сувенири, както и коледни блюда.

Купиха ги както много граждани, така и местните организации на Ротари и Лайънс клуб. Сред най-интересните експонати бяха картонени пъзели на Статуята на свободата и Колизеума, които бяха закупени от областния управител Иванка Таушанова. В продължилия близо два часа концерт участваха детски и училищни групи. Край коледната елха танцуваха снежанки и джуджета, тийнейджъри представиха хитови рап парчета, млади таланти от Кърджали, Момчилград, Джебел се надпяваха и надсвирваха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай