Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон

Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон  | StandartNews.com

Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон. Това съобщи по сателитния телефон инж. Йордан Йорданов- командир на базата на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев

След тридневен принудителен престой поради свирепа буря на аржентинската база "Карлини" българските полярници успешно достигнаха с аржентинския кораб "Субофисиал Кастийо" Южния залив на о-в Ливингстън. След няколкочасово отриване те успяха да влезнат в затрупаните от сняг къщи на базата ни "Св. Климент Охридски" и да пуснат генератора. Въпреки тежката зима постройките са в добро състояние и постепенно десетимата ни антарктици започват въвеждането в нормален работен ритъм на всички съоръжения.

На 9 декември към о-в Ливингстин ще се отправи втората група, в която освен учени картографи е включен депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров. Следващата група заминава непосредствено преди Нова година и е съставена основно от млади учени, които ще изследват рудоносната перспективност на скалите, както и климатичните промени съвместно с португалски и испански колеги. На 6 Януари Богоявление се предвижда да се открие окончателно завършената постройка на православния ни параклис "Св.Йоан Рилски"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай