Анна-Мария не се дава на рака

Анна-Мария не се дава на рака | StandartNews.com

Веднъж го побеждава след 2-годишна битка, туморът се връща пак

Анна-Мария е само на 14 г. и днес трябваше да седи в класната стая на Немската езикова гимназия в Бургас, да учи уроците си и да решава задачи. Но вместо това тя лежи в детската онкология на варненската болница "Света Марина" и се бори за живота си. Воюва с една от най-тежките диагнози - сарком на Юинг. Неотлъчно до нея е майка й Донка Гепова. Жената вярва, че и този път ще надвият коварната болест. Защото Ани вече е успяла веднъж да победи рака. Тийнейджърката е наясно, че я чака тежка и дълга битка и е готова да я води до край.

Само допреди 2 г. Анна-Мария е лъчезарно и жизнерадостно дете. Лятото на 2013 г. е последната й безгрижна ваканция. Изкарва я в игри и лудории, ходи почти всеки ден на плаж. Но идва септември и ученичката започва да се готви за първия учебен ден. Очаква я сериозно учене в последния седми клас на ОУ "Васил Априлов", където Ани тогава учи. Малко преди 15 септември Анна-Мария за първи път усеща необичайни болки в костите. Симптомите се проявяват най-напред в краката и в кръста. "Веднага я заведох на ортопед. Прегледа я, разпита я и каза, че нищо й няма. Мнението на лекаря бе, че в тази възраст всички деца изпитват болки в костите от бързия растеж", спомня си майката Донка Гепова. Това обаче не я успокоява, още повече че детето не спира да се оплаква, а болките се засилват с всеки изминал ден. Родителите започват да обикалят кабинет след кабинет. Водят дъщеря си на преглед при най-добрите ортопеди и неврохирурзи в Бургас. Правят й маса изследвания, но всички са категорични:

Детето е здраво, а болките са от бързото израстване

на костите". Никой от прехвалените специалисти не обръща внимание на малката подробност, че детето е с постоянна температура от 38 градуса седмици наред. През това време Ани вече ходи на училище, а часовете по физическо се превръщат в истинско мъчение за нея. Тя не може да скача, нито да бяга, защото болката, която изпитва, е непоносима. "Спомням си, беше в един петък, когато Анна-Мария ми се обади по телефона от училище. Каза, че много я боли и не може да изкара часовете докрай. Веднага отидох и я прибрах. Реших, че повече няма да я водя на лекари в Бургас. Още на следващата сутрин тръгнахме за София. В "Пирогов", след като чуха оплакванията, на секундата ни приеха. Направиха пълни кръвни изследвания и казаха, че резултатите са много тревожни. Още същия ден й направиха и ядрено-магнитен резонанс и вечерта ми съобщиха, че детето има тумор на лумбален прешлен и метастази на гръбначния стълб", спомня си майката на Ани. От този момент животът на семейството се преобръща на 180 градуса. Родителите са съкрушени, защото болестта ги връхлита внезапно и неочаквано. До този момент Ани е била здраво и жизнено дете и

не е боледувала дори от досаден грип

Първоначалната диагноза на лекарите е невробластом. Но родителите настояват за второ мнение и изпращат хистологичен материал за изследване в Белгия. След 10 дни оттам пристигат резултатите, които установяват, че всъщност детето страда от коварния сарком на Юинг. Медиците предупреждават, че заболяването е скоротечно и се развива светкавично, защото Ани е във възраст, в която расте усилено, а заедно с това - и злокачествените клетки. Малко преди да пристигне хистологията от Белгия, Анна-Мария се влошава рязко. Започва да изпитва парещи болки по цялото тяло и изведнъж се парализира, тъй като туморът расте и притиска нерв. Лекарите от "Пирогов" я оперират по спешност и отстраняват тумора от гръбнака. Ани обаче остава парализирана от кръста надолу и вече втора година е прикована в инвалидна количка. "Правим рехабилитации и вярваме, че един ден тя ще се възстанови и отново ще проходи, но сега по-важното е да се преборим с болестта", казва майка й.

След като поставят окончателната диагноза сарком на Юинг, на Ани са назначени серия от лъче и химиотерапии. Лечението започва в детското онкологично отделение на ИСУЛ, където й правят общо 4 химиотерапии. През март 2014 г. тя е приета в специализирана клиника в Турция. Там е подложена на общо 38 лъчетерапии за три месеца. През това време родителите и съучениците на Ани организират няколко благотворителни кампании и събират 55 000 евро, които отиват в болницата в Истанбул. За да приключи курса

трябват още 6 химиотерапии, но парите свършват

и семейството се връща в България, за да довърши лечението във варненската болница "Света Марина".
"На 12 август м.г. направихме първия ядрено-магнитен резонанс след лечението и той показа, че Анна-Мария е здрава. През септември - ново изследване със скенер, и резултатите пак бяха перфектни. През декември м.г. отново я изпратиха на ЯМР и отново резултатите потвърдиха, че вече е здрава, че няма разсейки. Туморите бяха изчезнали. Оставаше да направим последния курс лечение със стволови клетки в Белгия. Дори събрахме необходимите 30 000 евро за лечението", разказва майката на детето. Радостта в семейството е огромна, още повече че Ани е приета да учи в Немската езикова гимназия. Всички кроят планове за последното лечение в Белгия в края на февруари, което ще подсили имунитета на детето и ще предотврати появата на нови тумори и разсейки. Щастието им обаче не продължава дълго. В средата на януари тази година Анна-Мария вдига температура. Родителите са нащрек, но не изпадат в паника. Надяват се, че е обикновен грип. След седмица детето пак вдига температура, а на дясното му слепоочие се появява топчесто образувание. Тревогата в семейство Гепови се връща с пълна сила. Започват нови безсънни нощи. Изследването със скенер установява, че коварната болест се е завърнала в живота на Ани. Този път

туморът се е появил върху слепоочната кост

Анна-Мария се готви за нова битка с коварния сарком на Юинг. Тя ще измине отново същия път - с десетки химиотерапии, вероятно и операция. Детето е прието отново в онкологията на варненската болница "Св. Марина" заради болки в корема. "В момента тук й преливат кръв и й правят изследвания. Трябва да й подобрят състоянието и когато се стабилизира, заминаваме в Турция за новите лъче- и химиотерапии. Имаме 30 000 евро, който бяха предвидени за лечението в Белгия, и те на първо време ще стигнат за клиниката в Истанбул, но няма да са достатъчни. Надявам се, че чрез дарения ще успеем да осигурим необходимата сума", не губи надежда майката. Жената е работела в частна транспортна фирма, но напуска работа, за да се грижи за Ани. Бащата Радостин работи като брокер в агенция за недвижими имоти. Каквото изкара, отива за прехраната на семейството и за лечението на детето.

Родителите са направили интернет страница на адрес www.save-anna-mariya.com, която накратко разказва историята на детето. Във фейсбук има и група "Живот за Анна-Мария".

ПОДАЙ РЪКА

Всеки, който иска и има възможност да помогне на Анна-Мария в битката с рака, може да преведе пари по банкова сметка:

Уникредит Булбанк-София
IBAN: BG45UNCR70001521223876
BIC: UNCRBGSF

Анна-Мария Радостинова Гепова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай