Ами сега? Над 100 бактерии плуват в бирата

Това съобщи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Ами сега? Над 100 бактерии плуват в бирата | StandartNews.com

Над 100 вида бактерии съдържат някои марки бира, което е цяла екосистема.

Това съобщи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Данните са от последното му изследване, при което е приложена нова технология за идентифициране на микроорганизмите в пивото.

При него са тествани няколко вида бутилирана в стъклени бутилки бира, която се произвежда у нас. Установено е, че в напитката има млечно-кисели, както и оцетно-кисели бактерии. Освен това една и съща марка бира има различен състав на микроорганизмите ако тя е произведена в различни пивоварни, пише Монитор.

В умерени количества, бирата е полезна.  Доказателства за това са редица проучвания, при които е установено наличие на антиоксиданти, витамини и много други полезни вещества, посочи д-р Иванов.

По думите му до две бири на ден е препоръчително да се изпиват, но не повече.

Освен това в 100 мл пиво има само 30-40 килокалории, което не е предпоставка за увеличаване на теглото, ако консумацията се свежда до препоръчителната доза. Важно е също така да се обърне внимание и на храната, с която се консумира пивото, тъй като тя е основният източник на допълнителни калории.

Според проучване на Съюза на пивоварите в България през 2020 година 55 на сто или над половината българи пият бира поне един път в седмицата, а 65% от населението си позволява чаша пиво веднъж месечно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай