АМ "Хемус" готова до 2018 г.

Догодина започва ремонтът на старите участъци на "Тракия"

АМ "Хемус" готова до 2018 г. | StandartNews.com

София. Цялата автомагистрала "Хемус" ще бъде изградена до 2018 година, а догодина започва сериозното й строителство. Това стана ясно от изявление на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, която взе участие в национална конференция „Добрите практики при изграждането на АМ „Тракия" Лотове 2,3 и 4".

Тя обаче уточни, че сроковете са зависими от източниците на финансиране. Първият участък ще е от Ябланица до Ловеч. В момента се правели предпроектни проучвания. Междувременно е сформирана комисия, която ще проверява качеството на всички пътища, които са в гаранция.

Старите участъци на автомагистрала „Тракия" в района на Пазарджик, района на Пловдив и 4 км в района на София ще бъдат ремонтирани през следващата година като част от Транзитни пътища 5 със средства от Европейската инвестиционна банка, посочи инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура". Това вече било договорено с борда на банката и ремонтът трябва да започне догодина. „Не трябва да забравяме, че през летния период, когато е най-активното строителство, е и най-засиленият трафик и трябва да направим организация на движението, за да не може строителството и ремонтите да попречат на интензивния трафик през следващото лято", отбеляза инж. Лазаров. Той посочи, че тепърва ще се провеждат обществените поръчки за избор на изпълнител на ремонтните дейности. Критерият най-евтина оферта този път няма да е определящ. Условията ще са по правилата на Европейската банка, според инж. Лазаров.

Той добави още, че предстои да започне дългоочакваният ремонт на трите виадукта на автомагистрали „Тракия" и „Хемус", където строителите вече са подготвили трасета. „Няма да имат отбиване на движението в тези участъци", уточни пътният шеф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай